21 de ani de la cea mai performanţă a României. Meciul carierei pentru Ilie Dumitrescu



03 июля 2015

 

**VIDEO** 21 de ani de la cea mai performanţă a României. Meciul carierei pentru Ilie Dumitrescu

Astăzi se împlinesc exact 21 de ani de când naţionala României reuşea cea mai bună performanţă din istoria sa. Pe 3 iulie 1994, "tricolorii" învingeau Argentina cu 3-2 şi se calificau în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite, la capătul celui mai frumos meci de la acel turneu final.

Eroul partidei a fost, indiscutabil, Ilie Dumitrescu, autorul unei duble senzaţionale şi cel care a pasat a decisiv pentru Gică Hagi la cel de-al treilea gol al echipei pregătite de Anghel Iordănescu.

La peste două decenii de acel moment, fostul jucător de la Steaua, Tottenham, Sevilla sau West Ham United recunoaşte că meciul împotriva sud-americanilor a fost apogeul carierei sale.

"Meciul carierei, indiscutabil. Nu se compară cu nimic", a spus Ilie Dumitrescu, pentru Digi Sport.

"Timpul trece, arătam altfel, sunt amintiri frumoase. Noi ne-am făcut treaba, a fost o perioadă frumoasă", şi-a amintit căpitanul "tricolorilor" de la CM 1994, Gică Hagi.

Finalistă la ediţia precedentă, în 1990, şi campioană mondială în Mexic, în 1986, Argentina a început senzaţional turneul final din SUA. "Pumele" au învins Grecia în primul meci (4-0), apoi au trecut de una dintre revelaţiile competiţiei, Nigeria, scor 2-1.

Principalul atu al argentinienilor era Diego Maradona, care, în primele două partide, a amintit de jucătorul din Mexic şi de cel care o conducea pe Napoli spre două titluri de campioană în Serie A, cel mai tare campionat al lumii la acea vreme. "El Pibe d'Oro" a lipsit însă la meciul cu România, fiind depistat pozitiv la un control antidoping efectuat la finalul jocului cu Nigeria.

Suspendarea lui Maradona i-a afectat evident pe vicecampionii mondiali. Au pierdut ultimul meci din grupă, cu Bulgaria (0-2), pentru ca mai apoi să nu aibă replică la jocul excelent al naţionalei României, în optimile de finală.

Ilie Dumitrescu admite că absenţa lui Maradona a contat în deznodământul partidei disputate pe celebrul Rose Bowl din Pasadena. "Mai bine că nu a jucat", a spus, zâmbind, fostul internaţional.

De cealaltă parte, România a debutat senzaţional la Mondialul de acum 21 de ani, învingând cu 3-1 Columbia, una dintre favorite şi echipa care reuşise să câştige cu 5-0 la Buenos Aires, în preliminarii. A urmat un eşec categoric în faţa Elveţiei (1-4), însă elevii lui Iordănescu au terminat în cele din urmă pe primul loc în grupă, după victoria cu 1-0 în faţa Statelor United.

În cele trei meciuri din grupă, Ilie Dumitrescu, campion cu Steaua şi al doilea golgheter al Diviziei A, nu reuşise să marcheze, dar s-a revanşat împotriva Argentinei. A deschis scorul în minutul 11, când a executat perfect o lovitură liberă de pe partea stângă, apoi a făcut dubla şapte minute mai târziu, la capătul unei faze extraordinare, cu Hagi în rolul servantului.

"La primul gol am căutat colţul lung. Faza de la golul doi era exersată. Ştiam că atunci când Hagi intră în centru, centrează şutat la colţul scurt", a povestit Ilie Dumitrescu.

Între cele două reuşite ale sale, Argentina a egalat prin Batistuta, care a transformat o lovitură de la 11 metri acordată uşor de arbitrul italian Pierluigi Pairetto. Românii aveau însă să se desprindă decisiv în repriza a doua, la capătul unui contraatac de manual purtat de acelaşi Ilie Dumitrescu.

Fostul antrenor al Stelei recunoaşte că Pairetto ar fi putut acorda fault în momentul în care acţiunea a pornit şi a explicat că învăluirea lui Selymes la acea fază l-a ajutat: "Mi-a oferit timp de gândire", a explicat Ilie Dumitrescu. A urmat assistul perfect pentru Hagi, iar restul e istorie. Golul lui Balbo, venit cu un sfert de oră înainte de final, nu a mai contat decât pentru statistici.

Victoria cu Argentina a transformat naţionala României într-o posibilă favorită la cucerirea trofeului, iar Ilie Dumitrescu spune că el şi colegii săi nu aveau niciun complex în faţa adversarilor, indiferent de numele acestora. Asta nu a fost suficient pentru calificarea în semifinale. "Tricolorii" au condus şi au avut om în plus împotriva Suediei, dar au fost eliminaţi dramatic, la penalty-uri.

A fost finalul trist al unei veri fără egal. "Păcat că n-am putut gestiona mai bine ultimele minute ale meciului cu Suedia. Dar ne rămâne satisfacţia că am văzut români fericiţi, mii de oameni la Universitate", a încheiat Ilie Dumitrescu.

Источник – DIGIsport


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑