Sportul din Moldova, sub lupa autorităţilor! Iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului



06 октября 2015
Foto: publika.md

În cel mult cinci ani, fiecare al doilea moldovean ar trebui să aibă acces la infrastructura sportivă, iar fiecare al treilea - să facă sport cu regularitate.

Ministerul Tineretului și Sportului a elaborat o strategie de dezvoltare a culturii fizice în țara noastră şi își propune să dezvolte sportul în rândul copiilor, tinerilor şi adulților.

Documentul prevede dezvoltarea sportului prin campanii de conștientizare a importanței activităților fizice pentru sănătate, dar și prin reorganizarea programului şcolar.

De asemenea, reprezentanții ministerului își propun să construiască noi săli de sport şi să amenăjeze mai multe spaţii speciale.

De asemenea, autorităţile vor ca numărul persoanelor cu necesităţi speciale care practică sportul adaptiv să se majoreze cu până la 20 la sută. 

Fiecare al treilea moldovean nu practică sportul sau manifestă un interes slab față de activitățile fizice. Asta arată datele unui studiu realizat de Ministerul Tineretului și Sportului în perioada iulie - august 2014. 

Datele sondajului arată că puţin peste 12 la sută dintre moldoveni fac sport zilnic, aproape 28 la sută - o dată pe săptămână, iar în jur de 25 la sută - de câteva ori pe lună.

Totodată, 37 la sută dintre cei mai activi concetăţeni de-ai noştri, care aleg modul sănătos de viață, merg la sala de sport.

Alții se antrenează pe terenuri amenajate sau fac activități fizice în curți. În același timp, autoritățile trag un semnal de alarmă și susțin că, în prezent, peste 70 la sută dintre elevi nu practică regulat sportul.

Printre cauze se numără lipsa timpului sau stările de oboseală. De asemenea, intervievații dau vina și pe infrastructura sportivă distrusă și pe accesul redus la sălile de sport. Moldovenii care merg în sălile de sport au spus că au plătit pentru un abonament între 250 și 1.000 de lei.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑