EXCLUSIV Interviu în paralel Ianis și Gică Hagi: ”Tata mai mult mă ceartă decât mă laudă”. ”Ianis poate juca la anul la EURO”



028 августа 2015

 

**VIDEO EXCLUSIV** Interviu în paralel Ianis și Gică Hagi: ”Tata mai mult mă ceartă decât mă laudă”. ”Ianis poate juca la anul la EURO”

></p><p class=Duminică, 30 august, avem Steaua – Viitorul pe Arena Națională, ÎN DIRECT la Digi Sport 1, de la ora 21:00. Un meci cu mai multe premiere și o amintire. Cel dintâi joc care găsește echipa ”Regelui” înaintea roș-albaștrilor în clasament. Prima partidă a lui Ianis Hagi contra Stelei și primul meci al lui și al echipei sale pe cel mai mare stadion din țară. Și acum vine și amintirea: la cea dintâi confruntare cu Steaua, pe când juca la Farul, Hagi senior a marcat și primul lui gol în Liga 1. Ce va face Hagi junior acum?

Și încă o premieră, propusă de Digi Sport, un dublu interviu cu Ianis și Gică Hagi.

Digi Sport: Cine e mai înalt, Ianis sau Gică Hagi?
Ianis Hagi: Am 1,78 m parcă, ultima dată când m-am măsurat. L-am depășit pe tata. El mai glumește pe tema asta, că eram mic și acum se uită dintr-o dată în sus la mine.
Gheorghe Hagi: Să mă întreacă și la celelalte, nu numai la înălțime! (râde)

Care sunt cele mai mari diferențe între fotbaliștii Ianis Hagi și Gheorghe Hagi?
Ianis Hagi: Poate că eu dau cu ambele picioare, el avea mai mult stângul. Bine, spre sfârșitul de carieră dădea și cu dreptul (râde). Avea plecarea de pe loc mult mai bună, dar compensez prin alte chestii. Poate și gândirea de joc...
Gheorghe Hagi: Singurul lucru pe care i l-aș zice lui Ianis e să ia de la mine ambiția pe care am avut-o eu. Atât. Pentru că talent are enorm. Să fie la fel de ambițios precum am fost eu. Și atunci lucrurile sunt in regulă. El e și mai frumos ca mine, arată mai bine (râde). Are avantaje mai mari ca mine. Eu cred că mediul în care e el acum e un mediu extraordinar, în care învață multe. Șansa lui să aibă un părinte care-l echilibrează bine, îl învață multe lucruri. Și se zice că știu și fotbal (râde).

Vă mai contraziceți pe teme de fotbal?
Ianis Hagi: Vorbim toată ziua despre fotbal. Amândoi gândim aproape la fel, dar mai mult ascult de el. Nu mă contrazic. Dar, de cele mai multe ori, părerile sunt la fel.
Gheorghe Hagi: Fiecare poate să aibă o părere. Dar el mai puțin, că e mai mic (râde). Eu sunt ca un prieten pentru el, e un avantaj pentru el că discutăm, analizăm, ne mai și certăm câteodată...
Ianis Hagi: Mă mai și ceartă, da. Normal. Vreau să fie mereu totul perfect. Dar, dacă țipă la mine, încerc să iau partea bună.
Gheorghe Hagi: Când nu face ce e bine, sunt primul care îi trag un semnal de alarmă, care sunt vigilent. Sunt aproape.

Mai mult te ceartă, sau te laudă?
Ianis Hagi: Cred că mai mult ceartă (râde). Că lauda, acum când ești mic, nu e bună.

E greu să fii băiatul lui Gică Hagi?
Ianis Hagi: Nu, m-am obișnuit. Eu zic că e foarte OK să fiu persoana care sunt.
Gheorghe Hagi: Nu, e foarte ușor. E mândru. Și pentru mine a fost foarte greu, dar a fost o mândrie că am jucat la Barcelona, Real și echipa națională.

Cum a fost desemnat Ianis căpitanul echipei?
Gheorghe Hagi: Imediat după ce s-a accidentat Florin Cernat. Ianis e un jucător cu aceleași caracteristici, același rol. Și atunci, vorbind cu jucătorii cu experiență și cu staff-ul, le-am zis ideea mea și am căzut de acord că e bine și le-am cerut să-l sprijine.
Ianis Hagi: M-a chemat în ziua meciului. Cu toți antrenorii și jucătorii de față mi-a spus că voi fi căpitan. Normal că am fost surprins, nu mă așteptam. Dar mă simt bine cu banderola pe mână, am purtat-o și la juniori, și la națională, deci ușor-ușor mă obișnuiesc cu ea și în Liga 1.
Gheorghe Hagi: Știam că e capabil, pentru că s-a născut căpitan, a fost căpitan, nu e o noutate. A acceptat-o, îi place să-I dai responsabilitate. E un tip pe care responsabilitatea îl face să fie mai bun, am făcut bine. E un lider.

Când va fi pregătit Ianis Hagi pentru naționala mare?
Ianis Hagi: Eu mi-aș dori să ajung acolo cât mai repede. Dar e un pas mai greu. Acum sper la U 21 sau la juniori să joc.
Gheorghe Hagi: Am spus, eu cred că la anul va fi pregătit.

La anul e turneul final al CE. Vine prea devreme? Sau nu?
Ianis Hagi: Nu știu. Normal că mă gândesc la asta, dar depinde de evoluțiile mele.
Gheorghe Hagi: Eu zic că Ianis o să fie pregătit până atunci. Și din punct de vedere fizic, și tehnic. Mai sunt opt luni și în această perioadă are timp să se dezvolte bine.

Cum stă Ianis cu partea fizică?
Gheorghe Hagi: Asta o să vină natural. El are doar 16 ani. Lumea toată trebuie să înțeleagă că Ianis, în tot ceea ce face, are un an în plus înaintea mea. Eu am debutat la 17 ani și opt luni. Deci e cu un an mai mic acum și a debutat cu jumătate de an înainte. Nu e ușor, e un copil încă fraged, trebuie să ai grijă cu el cu anumite lucruri. Dar ce are el bun în momentul de față, e foarte matur la vârsta lui. Un tip responsabil, un tip inteligent. E și căpitan, eu nu am fost căpitan la vârsta lui niciodată.

Ianis Hagi: Da, am făcut totul cu un an mai devreme. La vârsta mea, am înțeles că tata era încă la Luceafărul, nu ajunsese să joace în Liga 1.

Anul acesta, echipa de juniori a Academiei va evolua în Youth League. Va juca și Ianis Hagi?
Ianis Hagi: Normal că vreau să joc. Noi și sperăm să câștigăm această competiție, pentru că avem șanse. Eu zic că avem o echipă foarte bună, pentru că goluri marcăm, dăm câte 3-4 goluri pe meci.
Gheorghe Hagi: Dacă trecem de primul tur, ne gândim să câștigăm. Avem o generație foarte bună. Și tratăm foarte serios lucrul. E șansa noastră și vrem să ne batem așa cum trebuie.

Cine e fotbalistul preferat din Liga 1?

Ianis Hagi: Apreciez mult jucătorii imprevizibili. Cum e Florin Cernat. Și Budescu și Alibec, normal. Te încântă să te uiți la ei.
Gheorghe Hagi: Budescu știe de mult că-mi place de el. Dar nu vreau eu să zic acum daca trebuie sau nu chemat la națională. Nu e treaba mea. Așa, aș putea și eu să vin cu Tase (Florin Tănase – n.r.). Să spun și eu de Tase că e cel mai în formă jucător din campionat, că are goluri multe, e tânăr, face ambele faze, aleargă, joacă și vârf și extremă și al doilea vârf… Iar Alibec… Pentru mine e cel mai bun, cel mai talentat, cel mai dotat dintre toți. Dar pe jucător trebuie să știi să-l motivezi. De asta a dat randament cu mine. Trebuie să ai și viață privată, dar să fii totdeauna conectat la meseria ta. Și acolo să-ți dorești să fii cel mai bun. Iar la talentul pe care-l are, eu zic că Alibec e unul dintre cei mai buni din Europa.

I-ai povestit lui Ianis că ai marcat primul tău gol în Liga 1 împotriva Stelei?

Gheorghe Hagi: În Ghencea. Da, i-am zis. Știe tot.
Ianis Hagi: Știu, cum să nu? Mi-a și povestit cum l-a dat. Deci sunt informat (râde). A intrat din dreapta în interior și a dat un șut la colțul lung, dacă nu mă înșel. A fost al doilea lui meci, unul în deplasare. A fost ceva special. Acum sper ca și eu să marchez într-o zi contra Stelei și sper să câștigăm următorul meci cu Steaua.

Cum e Ianis Hagi înainte de primul meci contra Stelei?
Ianis Hagi: Da, e prima oară când o să am adversar Steaua. Și prima oară la un meci oficial pe Arena Națională. Sunt motivat, pregătit pentru meci, sută la sută concentrat.
Gheorghe Hagi: Suntem într-un moment foarte bun și mergem să jucăm fotbalul nostru pe care-l vrem. Ne simțim puternici și chiar mergem să facem un meci bun pe Arena Națională. Dar trebuie să marcăm minimum două goluri cu Steaua ca să avem o șansă să facem un rezultat bun. Avem două principii. Dacă nu merge posesia, atunci o să ne impunem prin presiune. Dacă nu o să ne impunem, atunci o să mâncăm bătaie sigur. Steaua rămâne Steaua, chiar dacă este în această perioadă…

De ce a ajuns Steaua în această situație?
Gheorghe Hagi: Cea mai bună perioadă a Stelei a fost când a transferat jucători români. A ieșit cea mai bună echipă. Și a și vândut cel mai bine. Dacă nici asta nu e concluzie trasă… Și sumă, și rezultat. Eu cred că aici a greșit el, aici a greșit Steaua în vară. Că nu a luat jucătorii români cei mai buni. Punct. Când ai cei mai mulți bani, bugetul cel mai mare, îi iei pe cei mai buni. Care sunt ai noștri, pe care-i știu, îi cunosc cel mai bine, se adaptează ușor și îi vând după aia bine. Care joacă în echipa națională. Ceilalți nu joacă în echipe naționale. Niciunul.

Ar fi un vis îndeplinit să stai pe banca Viitorului în Liga Campionilor?
Gheorghe Hagi: Un vis? Da… Sunt lucruri mari, normal că le gândim, dar le luăm pas cu pas. Dar la cluburi e mai greu, nu avem bugetele celor de afară. Unica noastră șansă să ne batem din nou de la egal la egal cu cei mari e la echipe naționale. Asta e singura șansă. Doar la echipa națională se poate construi ceva puternic, solid. Și, în maximum 5 ani se poate crea un lucru de top, competitiv, la nivelul de a încerca să câștigi, să devii campion european. În 4-5 ani poți să schimbi și lumea dacă vrei.

Ne-am mulțumi și cu un titlu european…
Gheorghe Hagi: Eu zic că se poate. Eu, dacă aș munci, doar pentru acest lucru aș munci. Obiective din acestea mici nu mă interesează. Doar din alea mari, puternice. Același lucru și ca antrenor. La Galatasaray trebuie să ai visul de a câștiga Champions League. Nu altceva. Numai așa aș lucra.

Источник – DIGIsport


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑