Medaliile de la Jocurile Olimpice din 2020 ar putea fi realizate din e-deșeuri



028 сентября 2016
FOTO: thequindecim.files.wordpress.com
Sportivii învingători la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, ce se va desfășura în Japonia, ar putea fi recompensați pentru performanțele lor cu medalii realizate din componente vechi de calculator și alte deșeuri electronice, au anunțat organizatorii Tokyo Games 2020, informează Daily Mail citat de agerpres.ro.
Experții consideră că Japonia stă pe o ''mină urbană'' de metale prețioase, ''prizoniere'' în obiecte electronice și dispozitive precum telefoanele mobile, aruncate — așa-numitele "e-deșeuri".
Deși cantitatea de metale prețioase folosită la fabricarea acestora este insignifiantă la fiecare aparat în parte, se estimează că, per total, ea ar fi suficientă pentru producerea medaliilor necesare la Jocurile Olimpice și la Jocurile Paralimpice de peste patru ani.
Potrivit unui raport recent al Nikkei Asian Review, e-deșeurile din Japonia ar constitui 16% din rezerva mondială de aur și 22% din cea de argint, mai arată sursa citată.
Pentru extragerea metalelor prețioase din deșeuri, acestea sunt scufundate în acid, ce topește plasticul. Procedeul este, însă, criticat de ecologiști deoarece conduce la eliminarea în atmosferă a unor substanțe chimice toxice.
Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au dezvoltat o tehnică îmbunătățită de extracție, ce elimină acest risc, mai arată Daily Mail.
Organizatorii Tokyo Games 2020 intenționează ca prin această inițiativă să contribuie la un ''viitor sustenabil'', alături de Ministerul Mediului din Japonia, de autoritățile locale și de grupurile active în domeniul reciclării.
Medaliile olimpice nu sunt realizate din metale prețioase pure, însă trebuie să îndeplinească reguli stricte cu privire la dimensiune și la compoziție.
Potrivit regulamentului elaborat de Comitetul Internațional Olimpic, cele din aur trebuie să conțină cel puțin șase grame din acest metal și 92,5% argint și să aibă 60 de milimetri în diametru și 3 milimetri grosime.
Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑