Premieră! Moldova a găzduit prima etapă a seminarului organizat de UEFA pentru antrenorii de portari



030 октября 2014
foto: fotbalcopii.ro

Premieră pentru Moldova! Ţara noastră a găzduit prima etapă a seminarului organizat de UEFA pentru antrenorii de portari. Elevii au căpătat experienţă de la un fost portar al echipei Arsenal Londra.

Seminarul UEFA pentru antrenorii de portari avut loc la Centrul de Pregătire al Selecţionatelor de fotbal de la Vadul lui Vodă şi a durat patru zile. Unul dintre profesori a fost estonianul Martin Poom. O mare parte de cariera sa de fotbalist el a petrecut-o în Anglia, iar în 2007-2009 a evoluat la Arsenal Londra.

"Multe ţări nu au instuctori pentru antrenori de portari. Din această cauză UEFA caută soluţii pentru a creşte valoarea antrenorilor de portari", a spus fostul portar al Arsenal Londra Martin Poom.

Packie Bonner este un alt instructor de la UEFA, care a condus seminarul la Vadul lui Vodă. Fostul portar al selecţionatei Irlandei a apărat un penalty în meciul cu România în optimile Campionatului Mondial din 1990. Atunci irlandezii s-au impus la loviturile de departajare şi s-au calificat în sferturi.

"Portarii din Europa de Est sunt foarte pregătiţi fizic, sunt rapizi, puternici şi înalţi, dar din păcate jocul s-a schimbat. Ei trebuie să gândească mai mult la construcţia jocului, deoarece faza ofensivă începe de la ei'', a menţionat fostul portar al selecţionatei Iralndei, Packie Booner.

La seminar au patricipat antrenori din şapte ţări din spaţiul CSI, printre care trei tehnicieni sunt din Moldova. Este vorba de Vasile Coşelev, Sergiu Botnaraş şi Mihai Moraru.

"Practic aici nu se discută atât despre procesul de antrenament al goalkeeperilor, cât despre procesul de analiză a procesului antrenorului", a precizat antrenorul de portari Saxan Ceadîr Lunga, Mihai Moraru.

"Cerinţele faţa de campionatul naţional vor creşte şi orice antrenor de portari, care va sta pe banca tehnică va avea nevoie licenţa A de portari UEFA", a spus managerul Şcolii Federale de Antrenori, Vladimir Japalău.

Seminarul este format din patru etape, prima s-a desfăşurat în Moldova.

În urma lecţiilor, cei înscrişi la seminar vor susţine un examen pentru a obţine licenţa, care permite să activeze ca antrenori de portari.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑