Așa am urcat - toți - pe podiumul olimpic



(Fragmente din cartea ziaristului Ion Robu "Noi la Olimpiada de la Londra". Începutul - pe 26 octombrie. Continuare pe 2 noiembrie, 9 noiembrie și 16 noiembrie)

 

3.08.2012

Una rece, alta caldă şi 45 de lire pentru Arsenal

Olesea Cojuhari a ratat, astăzi,  calificarea în faza a doua a concursului de alergări pe distanţa de 400 metri. La finiş a fost cronometrată în 53,64 secunde. Cu mult mai puţin decît recordul ei personal şi naţional, 52,00, fapt ce i-a permis sî intre, la Bucureşti, în posesia biletului olimpic de acreditare. Pînă la urmă a încheiat competiţia pe locul 33 primtre cele 49 participante. La condiţiile de care  a dispus nu e rău, deşi, normal, spera la mai mult.

Serghei Marghiev a obţinut rezultatul 69,76 în concursul "ciocănarilor", fapt ce  i-a permis să se situeze pe locul 31 printre 41 de atleţi. La tinereţea sa, la atmosfera care domneşte în sînul familiei, experienţa acumulată de cei mari, are toate şansele să progreseze, să se alinieze performanţelor surorilor Marina şi Zalina. 

Şoc, cu mici excepţii, pe 1 august, pentru majoritatea membrilor delegaţiei moldoveneşti. Şi proba B a demonstrat că atletele Marina Marghieva, aruncarea ciocanului, şi Natalia Artic, disc, s-au dopat în ajunul Olimpiadei. Cineva ştia foarte bine despre acest lucru, dar a tăcut, sperînd că totul va trece, vor fi obţinute nişte rezultate bune în concursuri şi, în consecinţă, cîţiva bani de cheltuială. N-a mers.

Îl sun pe preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Atletism, Anatol Balan. Fac legătura telefonică cu un efort, pentru că am lucrat împreună, reprezentăm acelaşi club, am colaborat normal, eficient, întotdeauna. Doresc să precizez de la sursa cea mai bine informată dacă, într-adevăr, aşa este. Totul, cu regret, se confirmă. Atletele nici nu au făcut deplasarea la Londra.

"Vom iniţia o anchetă de serviciu. Vinovaţii vor fi pedepsiţi", spune preşedintele federaţiei cu amărăciune în glas. Întrebarea care mă frămîntă este dacă bănuiala experţilor în materie nu planează şi asupra capetelor liderilor lotului de atletism, Zalina Marghieva şi Ion Luchianov. În fine, cele rele să se spele, cele bune să se adune. Pică vestea surprinzător de plăcută.

Tînărul dinamovist, Dan Olaru - are doar 15 ani împliniţi - a eliminat din cursa spre medalii doi sportivi valoroşi. Mai întîi, pe americanul Jake Kaminski, medaliat cu argint olimpic în concursul pe echipe de la Londra, cu un scor foarte strîns, 6-5. Diferenţa de un punct spune foarte multe. Dan s-a bătut ca un leu trecut prin multe bătălii ale vieţii. A avut atîta încredere în forţele proprii, dezinvoltură, încît şi-a obligat temutul adversar să se recunoască învins. Şi ceda 1-5, dar spune lumea, a venit Cristina Vasilianova cu un grup de fani, care au început să-l încurajeze zgomotos ca să audă şi el, să-i scandeze numele şi... a învins. Nesperat pentru multă lume.

A fost prima mare surpriză dupa care a urmat una şi mai mare, chiar de proporţii. L-a eliminat cu un scor categoric, 7-1, pe reprezentantul gazdelor, Simon Terry, urmaşul faimosului Robin Hood. A avut în acest meci un start în forţă, de mare maestru, conducînd cu 4-0, spre stupoarea publicului prezent în arenă. L-a lăsat blocat pînă la finişul partidei. De necrezut, dar adevărat. Portdrapelul delegaţiei noastre la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, în fond, un puştan, se impune atenţiei generale într-o manieră spectaculoasă, aplaudată la scenă deschisă de toată lumea.

Pauza zilei m-am gîndit s-o umplu cu o vizită, programată din timp, la stadionul clubului de fotbal Arsenal, fondat în 1886, care se asociază în prezent pentru londonezi cu Emiratele Arabe Unite. Domnul Becki Willis  aşteaptă grupul de ziarişti cu multă răbdare. Unii au întîrziat cu circa 20 de minute. Pentru noi vizita este pe gratis. Urmăresc, între timp, fluxul de vizitatori. Nu este coadă, dar lumea vine mereu. Deci, cele 45 de lire lăsate la casă - aproximativ 900 de lei moldoveneşti - nu este o sumă ce i-ar putea bloca   să nu viziteze loja VIP, vestiarul jucătorilor, să se fotografieze aici lîngă tricoul idolului, să contempleze placa comemorativă a celor 49 de meciuri fără înfrîngeri ale echipei în perioada 2003 - 2004, timp de aproape un an şi jumătate, şi să stea în banca tehnică de lîngă gazon, pe locul lui Arsene Venger. Fac şi eu o poză acolo undea stătea Arshavin.

3.08.2012

Cine-a spus că britanicii sînt foarte zgirciti?

Programul competiţional al zilei demarează cu evoluţia lui Dan Olaru, care a surprins plăcut la startul turneului. El a concurat şi în optimile turneului din nou stabil, dar punctele adunate în fiecare dintre cele patru serii- de fiecare dată exact cîte 26 - nu au fost suficiente pentru a-l învinge şi pe temutul său adversar, sud-coreanul Bubmin Kim. În prima a ţintit în 9, 8, într-a doua - în 9, 9, 8, într-a treia a lovit în 9,8, 9, iar în ultima - în 8, 9, 9. Rivalul său a nimerit în acest meci de patru ori în zona de 10 puncte şi de două ori a ochit exact în centrul ţintei, avind mediile de 28, 28, 26, 28. Scor general, 7-1 in favoarea lui cu punctajul total 110 - 104. Oricum, evoluţtia lui Dan Olaru a fost una foarte bună dacă luăm în considerare şi faptul că în prima zi de concurs a stabilit şi un record national, 554 puncte.

Mergem cronologic mai departe. Ion Luchianov se califică în după amiaza zilei în finala cursei de 3 mii metri cu obstacole. Bravo, domn capitan de politie! Calificarea a fost, cum şi era de aşteptat, dificilă, în extremis. A urcat în trenul cu staţia terminus finală, sărind în ultimul lui vagon, practic, din mers. Cum i-a reuşit figura?

S-a menţinut pe tot parcursul cursei în plutonul fruntaş. Ritmul ei a fost destul de înalt şi chiar dacă a încheiat seria sa pe locul cinci, nepromovind direct în finală, timpul înregistrat - 8 minute si 22,9 secunde - s-a dovedit a fi al treilea printre cei care au ratat iniţial calificarea şi conform regulamentuli a fost admis în actul decisiv al competiţiei. Deja este o performanţă. Ideal ar fi ca să fie imbunataţită pe 5 august, ziua finalei unde vor participa în total 15 din cei 39 de participanţi la startul reuniunii.

Cu regret, a fost eliminat din turneul olimpic şi Vasile Belous. El i-a cedat în optimile de finală ale competiţiei lui Taras Shelestyuk din Ucraina, campion mondial. Prima rundă, urmarită la monitorul televizorului din faţă, crează impresia unui raport de forţe egal. Arbitrii, însă, mult mai iniţiaţi în materie, văd altfel lucrurile şi acordă avantaj cu scorul 4-1 boxerului ucrainean. În pauza meciului antrenorul Petru Caduc îi explică ceva insistent elevului său.

Runda a doua a desemnat din nou superioritatea lui Taras Shelestyuk. 5-2 indică arbitrii. În repriza a treia, desfăşurată într-un ritm mai alert, Vasile Belous parca echilibreaza situaţia, atacînd dezlănţuit, dar judecătorii indică din nou avantajul adversarului său cu 6-4. Scor general, 15-7. Petru Caduc îi urează succese în continuare lui Taras Shelestyuk.  Aşteptam mai mult de la Vasile Belous, dar se vede, atît a fost să fie.

 Indispozitia mea este îndulcită la London Media Centre de compania Gelupo, specializată în producerea îngheţatei. I-a servit pe toţi doritorii, pe gratis, preţ de jumătate de zi, cu opt feluri de bunatăţuri. A fost prezentă şi a doua zi cu alte opt feluri de îngheţată.Cine-a spus că britanicii sînt foarte zgîrciţi?

                                                                       (va urma)

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑