Alexandru Șpac: «Sînt mulțumit de rezultatul obținut»Tradițional, de proba de haltere sînt legate cele mai mari așteptări ale suporterilor moldoveni, dornici de victorii și realizări de răsunet pe arena internațională. Și aceste așteptări sînt îndreptățite. Deși la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro Republica Moldova este reprezentată de doar trei halterofili, deocamdată rezultatul unuia dintre ei, este vorba despre Alexandru Șpac, se află în fruntea clasamentului improvizat al delegației de sportivi a Moldovei. Am solicitat un interviu de la acest tînăr, dar de mare perspectivă atlet.
 
- Sînteți la prima participare la Jocurile Olimpice. V-ați clasat pe locul 5 într-o companie de concurenți foarte puternici.  Permiteți-mi să vă felicit cu ocazia acestei performanțe.
 
- Mulțumesc. Într-adevăr, am avut parte de o concurență acerbă. Și am avut mari emoții. Cred că am făcut față, de fapt, socot că am reușit să obțin maximumul de care sînt capabil la acest moment. La exercițiul total, cu rezultatul de 347 de kilograme am „bătut" cu 3 kg propriul record pe care l-am obținut vreodată la competițiile internaționale. A fost destul de greu de concurat la un asemenea nivel. La categoria în care am evoluat, de 77 kg, au fost înregistrate două recorduri - olimpice și mondiale. Este de remarcat, că cel de la exercițiul aruncat n-a putut fi doborît din anul 2001. Pe scurt, n-a fost ușor, însă eu împreună cu tatăl meu, care îmi este și antrenor, sîntem mulțumiți de rezultatul obținut.
 
- Putem spune că V-ați realizat visul olimpic?
 
- Mă bucur că am reușit să mă calific la aceste Jocuri și să evoluez aici la capacitate maximă. De asemenea, mă bucur că am reușit să evit accidentările atît în perioada preliminară, de pregătire, cît și la competiții.
 
- Deocamdată aveți cel mai bun rezultat pe care l-a înregistrat delegația Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Înainte de întreceri, ce obiective V-ați propus?
 
- Planificam să fiu printre primii opt și sînt foarte bucuros că am reușit chiar să-mi depășesc programul maxim și să mă clases pe poziția a V-ea. Le doresc din toată inima colegilor mei care vor evolua în continuare la Jocuri să depășească acest rezultat și, ar fi de-a dreptul minunat, să ia medalii.
 
- Pentru performanța pe care ați realizat-o veți primi o sumă destul de solidă în bani,  600 de mii de lei,  stabilită prin Hotărîre de Guvern. Cum veți gestiona acest premiu? Poate veți merge la odihnă?
 
- Cred că în acest an nu mai reușesc să merg la odihnă, căci vara e pe sfîrșite și iarăși începe munca. Acasă mă așteaptă un copil mic, Crina, și soția Ana, cărora le dedic acest succes al meu. Fiica este susținătorul meu cel mai mare, are și un tricou pe care este inscripționat că „Tatăl meu este cel mai tare halterofil".
 
- Din cîte cunosc, ai primit o mulțime de felicitări prin telefon și rețelele de socializare.
 
- Da. Practic nu am dormit toată noaptea de după concurs. Primeam întruna telefoane din Moldova, chiar dacă acolo era mijloc de noapte. Să știți că este foarte plăcut. Este îmbucurător faptul că avem amatori ai sportului atît de împătimiți și înflăcărați. Mai ales mă bucură faptul că tot mai mulți tineri se interesează de sport în general și de haltere în special. Pe rețelele de socializare se vede foarte bine acest lucru.  
 
- Cum credeți, faptul că Guvernul a instituit premii atît de substanțiale pentru cei ce se vor situa pe primele locuri în clasament la JO va influența în vreun fel oarecare prestația sportivilor noștri?
 
- Cred că este un stimulent destul de important. Desigur că acest ajutor va fi folosit și pentru pregătirea celor în cauză către viitoarele întreceri.
 
- În ultimii ani, proba de haltere a avut mult de suferit în Republica Moldova. Mă refer la ultimele evenimente legate de dopaj.   
 
-  Ca atare, procesele de judecată referitor la aceste cazuri încă nu s-au încheiat. Cert este faptul că din cele cinci cote olimpice obținute de atleții noștri la haltere, în urma scandalurilot de dopaj doar două au putut fi valorificate.  
 
- În linii generale, cum vi se pare această Olimpiadă în general și orașul Rio în special?
 
- Pentru mine acestea sînt primele Jocuri Olimpice, așa că nu le pot compara cu altele. Pot doar să vă spun că ele lasă o impresie puternică. Aici domnește o atmosferă de bunăvoință și toleranță. În oraș pînă acum practic n-am reușit să ies, deoarece am fost concentrat pe procesul de pregătire, cu două antrenamente pe zi, și pe cel competițional. Însă o să recuperez de acum încolo, în următoarele zile.
 
- Deja poți privi cu îndrăzneală spre viitoarele Jocuri Olimpice, în vederea depășirii performanței de aici.  
 
- Desigur că nu intenționez să mă opresc la cele obținute. O să merg înainte, pentru a-mi îmbunătăți rezultatele.
 
- Crezi că la viitoarele JO de la Tokio Republica Moldova va avea o echipă la fel de impunătoare, cel puțin din punct de vedere numeric?
 
- Nu pot să zic despre numărul întregii delegații, însă la haltere în mod sigur vom avea mai mulți reprezentanți.
 
- De suportul căror structuri ai beneficiat pe spinosul drum al accederei la Olimpiadă?
 
- Am avut parte de o susținere aparte din partea Federației de Haltere din R. Moldova, Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Național Olimpic și Sportiv, conducerii municipiului Bălți. Mi s-a oferit totul de ce am avut nevoie în procesul de pregătire. Am avut parte de tot sprijinul și din partea familiei mele, care este una de sportivi: ambii părinți sînt profesori, iar tata este și antrenor.
 
Eduard Ciobanu, APSM 

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

0 14 DOREMI 14 августа 2016 | 21:24 Nu SÎNT da SUNT - în titluCамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев

Новости

Loading...
Наверх ↑