Drepturile de televizare de pe teren propriu ale naţionalei vor costa 8 milioane de euro



Uniunea Europeană de Fotbal Asociaţii (UEFA), a aplicat o lovitură devastatoare acelor foruri de profil care au făcut scheme frauduloase. Acum, UEFA va vinde în mod independent drepturile de televizare a meciurilor internaţionale, inclusiv pe cele ale Moldovei.

Un acord corespunzător cu semnătura lui Pavel Cebanu din partea Moldovei, va fi prezentat mâine, 6 decembrie, în oraşul Luassane din Elveţia, unde se va desfăşura Comitetul Executiv UEFA. În aceste condiţii în perioada 2014-2018, fotbalul moldovenesc va beneficia de 8 milioane de euro - aproximativ 2 milioane de euro anual.

În acest moment, drepturile de televizare ale Moldovei de pe teren propriu aparţin companiei Infront Sports&Media, preşedintele căreia este Philippe Blatter, nepotul preşedintelui FIFA Joseph Blatter. În urmă cu 7 ani, 7 Infront a semnat un acord secret cu Federaţia Moldovenească de Fotbal, condiţiile căruiarămân o enigmă, în ciuda faptului că acordul a fost prelungit.

În urma investigaţiilor organizaţiei anticorupţie Transparency International, astfel de scheme financiare ilegale au loc în multe federaţii naţionale, iar din aceste motive se încheie contracte neavantajoase. În aşa numita mită, bugetele federaţiilor de profil suferă pierderi de milioane.

În anul 2011 Transparency International i-a adus acuzaţii lui Joseph Blatter, pentru sprijinirea nepotului. Relaţia dintre Infront şi FIFA a fost motiv de investigaţie jurnalistică specializată a postului BBC. S-a dovedit că FIFA a cedat companiei Infront drepturile exclusive de televizare a Campionatului Mondial pe teritoriul ASIEI până în anul 2022. Din 2007 Infront şi-a triplat veniturile, care în 2011 a depăşit cifra de un miliard de euro.

Acordul dintre Infront şi Federaţia Moldovenească de Fotbal expiră în anul 2013. Din 2014, graţie vânzărilor drepturilor de televizare din partea UEFA, bugetul anual al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal va depăşi cifra de 10 miloane de euro.

foto-Boris Harcenco.

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑