Sheriff împlineşte 15 ani de la înfiinţare



Cea mai titrată formaţia din Republica Moldova Sheriff Tiraspol împlineşte 15 ani de la înfiinţare.

Pe 4 aprilie 1997 la Tiraspol lua naştere clubul de fotbal care mai apoi a scris cu litere de aur istoria fotbalului moldovenesc. După un an petrecut în Divizia A, viespele au promovat în Divizia Naţională. Primul sezon în primul eşalon fotbalistic a adus Sheriff-ului şi primul trofeu. Tiraspolenii au cucerit Cupa Moldovei după o finală de vis cu Constructorul Chişinău. Fiind conduşi cu 0-1, tiraspolenii au replicat prin reuşitele de Tomas Pertya şi Iurie Romaniuc. Astfel, formaţia lui Sergey Borovski a cucerit primul trofeu din lunga sa istorie.

Anul 2001 a adus eventul pentru formaţia antrenată la acea vreme de Vladymir Zemlyanoy. După o cursă infernală în lupta pentru titlu cu Zimbru, Sheriff a înclinat balanţa în favoarea. Victoria de la Chişinău cu 3-1 a pus capăt dominaţiei Zimbrului, şi a dat startul erei galben-negrilor. Interesant este că Sheriff a recuperat în retur un handucap de 9 puncte faţă de Zimbru, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria Divizie Naţionale. Viespele şiau trecut în cont şi Cupa Moldovei după ce au trecut în finală de Nistru Otaci la penalty-uri cu 5-4, după ce timpul regulamentar s-a încheiat nedecis 0-0.

În iarna anului 2002 la Sheriff a avenit şi primul antrenor de marcă. Românul Mihai Stoichiţă a cucerit un nou event, în finală tiraspolenii trecând la fel de Nistru cu 3-2 după prelungiri. Vara anului 2002 aduce şi prima venire a lui Gabi Balint în Moldova. Tot în acel an 2002 sheriffii şi-au dat în exploatare Complexul Sportiv care poate pretinde la titlul de unul dintre cele mai bune din Europa. Sheriff a câştigat campionatul, însă în Cupa Moldovei a fost eliminată în semifinale de Zimbru. Anul 2003 a intrat în istoria clubului şi ca prima ediţie câştigată de Sheriff a Cupei CSI de la Moscova după o finală cu Skonto Riga. Tot în anul 2003 Sheriff a câştigat şi prima Supercupă a Moldovei după o finală cu Zimbru. Astfel de trofee, tiraspolenii au cucerit 4 în vitrina clubului.

Anul 2003 a adus la fel şi prima confruntare de vis pentru Sheriff în Liga Campionilor cu Shakhtar Donetsk din Ucraina. În turul 2 preliminar, viespele au remizat 0-0 la Tiraspol, şi doar în Ucraina au fost învinşi cu 2-0.

Anii treceau iar Sheriff câştiga trofee pe bandă rulantă. În 2006 Sheriff a jucat din nou în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. De data asta tiraspolenii s-au confruntat cu Spartak Moscova. 1-1 a fost la Tiraspol, şi 0-0 la Moscova, rezultatate care vor rămâne mereu în memoria fanilor fotbalului moldovenesc.

Anul 2009 aduce o nou performanţă pe Sheriff. Echipa pregătită de specialistul belarus Leonid Kuchuk a reuşit un an formidabil în performanţe. Sheriff a câştigat în luna ianuarie a doua Cupă CSI de la Moscova, în luna mai a făcut eventul: Cupa şi campionatul, iar în vară a fost aproape să ajungă în grupele Ligii Campionilor. Trecând rând pe rând de Inter Turku din Finlanda şi Slavia Praga din Cehia, Sheriff a fost oprită de Olympiakos Pireu din Grecia în play-off-ul de calificare în grupele Ligii Campionilor. Totuşi viespele au ajucat în grupele Ligii Europei unde nu sau făcut de râs. Într-o grupă cu Steaua Bucureşti, Twente din Olanda şi Fenerbahce din Turcia, Sheriff a reuşit 5 puncte, şi a încheiat seria pe locul 3.

Anul 2010 la fel a fost unul de succes pentru tiraspoleni. Sheriff a reuşit un nou event, a ajuns la un pas de grupele Ligii Campionilor şi a jucat din nou în grupele Ligii Europei.

Perioada de glorie a tiraspolenilor a apus în anul 2011 când Sheriff nu a câştigat nici un trofeu. A pierdut titlul în favoarea Daciei, şi a fost eliminată în Cupa Moldovei de Iskra-Stal. La moment Sheriff este în luptă cu Dacia pentru un nou titlu de campioană naţională şi se va duela cu Zimbru în Cupa Moldovei.

De-a lungul istoriei pentru Sheriff au jucat aşa fotbalişti cunoscuţi precum Isaak Okoronkwo, Odiah Chidi, Ion Testimiţanu, Stanislav Ivanov, Răzvan Cociş, George Florescu, Sergiu Dadu, Sebastian Huţan, Ruslan Barburoş, Veaceslav Bugneac, Alexandru Epureanu, Semion Bulgaru, Alexandru Suvorov, Eugen Paţula sau Vladimir Volkov. Cel mai titrat Sheriff este actualul căpitan Vazha Tarkhnishvili care a participat la toate succesele tiraspolenilor.

În total Sheriff a câştigat de 10 ori campionatul Moldovei, de 7 ori Cupa Moldovei, 4 Supercupe naţionale şi 2 Cupe CSI. 23 de trofee în 15 ani. Sheriff este pe merite cea mai titrată echipă din Moldova.

 width=

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑