Interesul naţionalelor sub cel al echipelor de club la rugby?



025 octombrie 2012

Echipa naţională de rugby a Moldovei va debuta sâmbătă la Stockholm, împotriva Suediei, în actuala ediţie a Cupei Europei pe Naţiuni, grupa valorică 1B. Desigur că obiectivul nostru este de a promova în elita europeană şi, de ce nu, de a ajunge cât mai sus în faza play-off pentru Cupa Mondială din 2015.

Pentru a atinge aceste obiective, e nevoie de un debut cu victorie la Stockholm, chiar cu punct bonus. Din nefericire, echipa noastră nu poate alinia cea mai bună formulă. Din XV-le nostru de bază, de pe pachetul de înaintare, vor lipsi jucători importanţi cum ar fi fraţii Arhip, Titică, Leon, Prepeliţă sau Vadim Cobîlaş. Primii cinci au programat în aceeaşi zi returul finalei din Rusia, în timp ce Vadim Cobîlaş joacă vineri, 26 octombrie, în Aviva Premiership, contra celor de la Worcester Warriors.

În mod normal, cluburile sunt obligate să pună jucătorii la dispoziţia echipelor lor naţionale. Realitatea este însă alta. Cluburile sunt cele care au jucătorii sub contract şi le pot impune să refuze convocările, prin imputarea unor motive personale. Este exclusă motivaţia mediaclă, deoarece ar fi ilogic ca, odată ce au fost declaraţi accidentaţi pentru echipa naţională, jucătorii să evolueze în aceeaşi perioadă pentru formaţia de club. De aceea, cluburile găsesc această modalitate de a forţa mâna jucătorilor.

Sportivii nu sunt în niciun caz de acuzat, pentru că până la urmă clubul este cel care îi plăteşte. Federaţiile nu au nici ele interes să strice relaţia cu cluburile, sperând ca altă dată să beneficieze de jucătorii respectivi.

Pe de altă parte, trebuie remarcată lipsa de orientare atunci când s-a stabilit programul competiţional. Mult mai bine era ca meciul cu Suedia să se fi disputat pe 3 noiembrie, peste o săptămână, atunci când campionatul în Rusia s-ar fi încheiat. Astfel, toţi cei cinci grămădari care acum lipsesc la apel, ar fi întărit formaţia noastră.

Un exemplu de astfel de lipsă de colaborare s-a notat şi în sezonul trecut, când un meci al Moldovei, programat sâmbătă, a fost decalat cu patru ore, pentru ca fraţii Arhip să prindă avionul de Krasnoyarsk şi să poată juca şi pentru echipa de club duminică.

Nici nu ne putem imagina ce randamant au avut internaţionalii noştri la meciul din Rusia, după ce în decurs de 24 de ore au intrat de două ori în teren şi au mai petrecut alte câteva ore în avion. Nu mai punem la socoteală faptul că ambii evoluează în grămadă, acolo unde uzura şi consumul fizic sunt mult mai mari decât la linia de treisferturi.

Suedia nu este o echipă pe care să o tratezi la preţ de matineu, dovadă fiind şi rezultatul strâns cu care a pierdut în faţa Ucrainei, în meciul de săptămâna trecută. Tot sâmbătă, pe 27 octombrie, în aceeaşi grupă, Germania va întâlni Ucraina la Berlin.

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑