Asa am urcat - toti - pe podiumul olimpic



Stimați cititori ai site-ului nostru începem de astăzi prezentarea unor fragmente  din cartea "Noi la Olimpiada de la Londra", semnată de ziaristul Ion Robu. 

Iată una dintre confesiunile autorului, care a avut de înfruntat în virtutea caracterului său excesiv de justițiar, destule bariere pînă a ajunge să fie acreditat și la ultima ediție a Jocurilor Olimpice. "Am început aventura după ce din nou mi-a fost blocată acreditarea. Dar, aidoma unuia dintre eroii celui mai mare scriitor sportiv britanic  Brian Glanville, am fost şi de data aceasta acolo  unde am dorit, unde trebuia mort-copt  să fiu. M-am gîndit puţin mai tîrziu, la rece, că în fond contează rezultatul final şi nu efemera plăcere de a defila ţanţoş în costum cu simbolică olimpică.Şi deoarece încă multe lucruri sînt inversate la noi, interpretate strict personal şi nu statal, iar intenţia de a dribla legea, valorile, a minţi, este şi va mai fi încă mare, rămîi împăcat cu gîndul  că poate, cîndva, cineva, ar putea să compare, preţuiască, ce-a fost, cum a fost, ce s-a realizat în ultima instanţă", spune el.

"Mai este şi o obligaţiune faţă de oamenii, care rămîn oameni în orice împrejurări. Nu joacă teatru, nu fac panorame, nu bîrfesc, cîrtesc, pun la cale mereu intrigi. Este greu - m-am convns nu o singură dată - să fii cu adevărat ceea cine eşti. Să nu te maschezi permanent, dîndu-te cu totul altcineva. Doar pînă la urmă, se răsuflă, se află, şi vorba lui Servantes, dacă nu mă înşeală memoria, adevărul, ca şi uleiul, iese oricum la suprafaţă, deasupra apei.Ideea de ansamblu este să las cît ma multă informaţie, să documentez tot ce se poate în acest context fără ca să exagerez, să umflu lucrurile, să îngroş culorile", subliniază el în prefața cărții.

"Acesta-i motivul, argumentul principal, care m-a determinat să aprob această concepţie de prezentare a evenimentelor. Ele au un evident  caracter cronologic. Ceea ce mă bucură sincer este că nu am greşit cu mult  atunci cînd pînă la Jocurile Olimpice de la Londra  mai rămăseseră aproximativ un an şi le-am dat prioritate lor, am discutat anume cu ei. De ei a depins foarte mult ca să venim cu două medalii olimpice de la Londra, să fie salvată o situaţie, în fond, critică dacă ne-am uita cu discernămînt la realitatea în care trăim, la  condiţiile foarte modeste existente pentru a urca pe podiumul olimpic de premiere. Şi, totuşi, au urcat. Împreună cu Crsitina Iovu şi Anatol Cîrîcu am urcat şi noi, toţi", notează autorul. 

Este a doua carte cu tematică olimpică a autorului după "Maratonul de la Atena", care a mai scris și lucrările "Luptători intrați în istorie", Recordmenii fotbalului moldovenesc". 

O carte scrisă chiar foarte talentat, un bestseller, va uimi puţin

de tot, posibil, chiar aproape deloc, cititorii moldoveni, aflaţi în

această lungă perioadă de tranziţie, răstimp care-i cea mai cruntă

sudalmă japoneză. Ea, însă, este absolut necesară. Fie, măcar și din

elementarul respect pentru ceea ce s-a făcut, realizat cu eforturi titanice.O consemnare, o relatare, niște opinii, gînduri, emoţii, trebuie

să rămînă pentru puţinii amatori de carte, statistică, istorie,

sport. Acesta-i primul îndemn care m-a obligat de data aceasta să

mă așez la computer, ghidat de ideea respectivă.

Dintr-o carte nu faci bani mulţi. Ești bucuros să ţi-i întorci

măcar pe cei care i-ai investit. Dacă și rămîne ceva, atunci este mai

mult simbolic și în cazuri aparte, atunci cînd ai un manager priceput

sau ţi-a reușit figura intrînd personal în acest rol, postură.

Dar, omul nu trăiește doar cu bani. Mai sînt și alte valori mult mai

importante: respectul faţă de profesia ta, atunci cînd ţii cu adevărat

la ea, dorinţa de a-i eterniza în măsura harului, priceperii,

pe eroii sportivi ai neamului, faptul că nu ai irosit o șansă imensă

oferită - posibilitatea de a vedea Jocurile Olimpice de la Londra din

diferite unghiuri...

Noi pentru ce ne batem de data aceasta?

Chişinău, 4 iul.2012/MOLDPRES/. Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu a propus la şedinţa Guvernului primele pentru sportivii care vor avea evoluţii meritorii la ediţia a 30-ea a Jocurilor Olimpice şi Parolimpice.

Iniţiativa a fost aprobată. Prin hotărîre de Guvern cuantumul este următorul: locul 12 - 5 mii de euro, locul 11 - 7 mii de euro, locul 10 - 10 mii de euro, locul 9 - 20 de mii de euro, locul 8 - 30 de mii de euro, locul 7 - 40 de mii de euro, locul 6 - 50 de mii de euro, locul 5 - 60 de mii de euro, locul 4 - 70 de mii de euro, locul 3 - 80 de mii de euro, locul 2 - 90 de mii de euro și primul loc - 100 mii de euro. Acoperirea cheltuielilor legate de plata premiilor respective se va efectua din contul mijloacelor fondului de rezervă al Guvernului.

Important este că și valoarea premiului pentru antrenori va fi egală cu cea a sportivului, iar pentru medici și masori - pînă la 20 la sută din valoarea premiului stabilit sau pînă șa 30 la sută în cazul cînd sportivul a fost asistat de mai mulți medici.

La ediţia precedentă a J.O. pentru moldoveni medalia de aur a echivalat cu 70 de mii de euro, cea de argint - cu 50 de mii de euro, iar bronzul   - 30 mii de euro.

Pînă în prezent, 21 de sportivi moldoveni au obţinut bilete de acreditare la Jocurile Olimpice de la Londra.

19.07.2012

Chipurile, nu sînt acreditat la Olimpiadă

Mă telefonează o mai veche cunoştinţă din lumea sportului. Se revoltă că într-un pliant tras recent cu ocazia deplasării lotului naţional la Jocurile Olimpice  nu sînt, practic, deloc - în afară de data naşterii - informaţii elementare despre cei 22 membri ai echipei: unde şi cu ce rezultat a obţinut fiecare calificarea la Olimpiadă, care sînt cele mai mari performanţe înregistrate în cariera sa, reprezintă vreun club sportiv, cine-i primul antrenor, omul de care a depins mult în cariera sa etc., aşa cum se procedează, de regulă, întotdeauna atunci cînd sînt editate asemenea publicaţii. Mă mai informează că, potrivit sursei citată, nu sînt acreditat la Jocurile Olimpice.

Deşi am avut în mîini acest pliant după festivitatea respectivă l-am pierdut pe nu ştiu unde. Fac rost de altul şi încerc să analizez "la rece" cum stau lucrurile. Modul cum este prezentat îmi aminteşte iniţial de un calendar sportiv, editat anul curent foarte frumos, dar în cele 12 propoziţii au fost comise peste 20 de erori gramaticale. Unele dintre ele denotă lipsă totală şi de gramatică şi de cunoaştere elementară a sportului moldovenesc de performanţă. Descopăr şi aici o eroare gen calendarul sus-indicat. Boxerul Vasile Belous este prezentat că s-a născut la Grimăncăuţi (Briceni). De fapt e din satul Unguri (Ocniţa). Pliantul, însă, este adevărat, drăguţ ambalat, în hîrtie cretată, de lux. Toţi protagoniştii - în costume confecţionate cu mult gust. Toate fotografiile - reuşite, de calitate. Pe scurt, prezentare grafică excelentă.

Mă uit mai atent. Da, reiese că nu sînt acreditat la Jocurile Olimpice. Ce-mi rămîne de făcut? Să dau dezminţirea de rigoare cu toate datele necesare: acreditat la Olimpiadă, la London Media Centre,  în data de 28 octombrie 2011 cu numărul de înregistrare 131001. Am să transmit de acolo ştiri, reportaje, am , în acest context, o înţelegere stabilită şi cu prestigioasa publicaţie  Săptămîna" la care cîndva am activat, am să lucrez în continuare şi asupra cărţii despre evoluţiile olimpicilor noştri la Londra.  La Beijing Internaţional Media Centre, în 2008, doar am acumulat o practică bogată, activînd pe patru fronturi mass-media.

Este, totuşi, neplăcut  că responsabilul de editarea pliantului ştia că sînt acreditat, dar a omis conştient faptul, iar doi dintre cei acreditaţi în costume frumoase, pur şi simplu, se vor odihni la Londra, pentru că din cîte cunosc publicaţia la care activează unul dintre ei va pleca în vacanţă în august, iar celălalt nu reprezintă presa scrisă. Faptul îmi aminteşte de peripeţiile unei liste în care figuram, chipurile, şi eu, dacă e să dau crezare unora,  şi unde  ba eram inclus, ba scos din ea de cineva foarte-foarte influent la Guvern. După cele văzute în pliant am mari dubii în această privinţă.

                                                                          (va urma)

 

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев

Новости

Loading...
Наверх ↑