Retrospectiva anului în fotbal. Selecţionata de tineret a impresionat după ce a câştigat mai multe meciuri din preliminariile Campionatului European



 

În 2013, naţionala mare de fotbal a Moldovei a disputat zece partide. Dintre acestea, trei le-a câştigat, trei s-au încheiat la egalitate, iar alte patru le-a pierdut.

Primul meci s-a jucat în Antalya, la începutul lunii februarie, iar elevii lui Ion Caras s-au făcut de râs în amicalul cu selecţionata Kazahstanului. "Tricolorii" au pierdut cu 1-3. Dmitrienko a deschis scorul în minutul 33, iar Jolciev a făcut 2-0 în minutul 59. Elevii lui Caras au redus din diferenţă cu patru minute înainte de sfârşitul timpului regulamentar, prin Anatol Doroş. Kazahii au stabilit rezultatul final în prelungiri, prin acelaşi Jolciev. Moldova a pierdut în faţa unei echipe care se afla cu 14 poziţii mai jos în clasamentul FIFA şi care a evoluat doar cu jucători din campionatul intern.

La sfârşitul lunii martie, Moldova a disputat două partide din cadrul preliminariilor Mondialului din 2014. În primul meci, selecţionata antrenată de Ion Caras a fost învinsă la Chişinău de Muntenegru.

Oaspeţii au început mai bine partida de pe stadionul Zimbru. În minutul 14, Stevan Jovetic a şutat puternic de la 25 de metri, dar Paşcenco a intervenit salvator şi a respins. Peste câteva minute a venit şi replica moldovenilor. Gaţcan, în două rânduri, şi Dedov l-au încercat cu şuturi de la distanţă pe portarul oaspeţilor, însă scorul a rămas neschimbat. În ultimele minute ale reprizei, tricolorii au ratat cea mai mare şansă de a deschide scorul. Dedov a trimis puternic, însă Sidorenco nu a reuşit să reia în poartă din faţa lui Bozovic.

Muntenegrenii au început tare şi partea secundă. În minutul 50, Volkov a scăpat singur cu Paşcenco, însă portarul nostru a respins în extremis. Peste câteva minute, Vucinic a trimis foarte puternic, însă din nou Paşcenco a fost la post. Din minutul 60, oaspeţii au rămas în zece oameni, după ce Milorad Pekovic a primit al doilea galben. Paşcenco a fost din nou eroul tricolorilor trei minute mai târziu, atunci când a respins şutul foarte puternic al lui Jovetic. Portarul nostru nu a mai putut face nimic în minutul 79, atunci când Vucinic a înscris din şapte metri. Jovetic a putut majora diferenţa în minutul 89, însă Epureanu a respins în corner. În prelungiri, Gaţcan a fost eliminat şi el, la fel după ce a primit al doilea galben. Scor final, Moldova - Muntenegru, 0-1, iar după meci tricolorii jucătorii şi staful tehnic au declarat că rezultatul este unul nedrept, naţionala noastră meritând cel puţin un egal.

"Ca niciodată am avut şuturi pe poartă. Am dominat la egal cu ei. Nu am fost mai inferiori decât adversarul, dar de data aceasta şansa nu a fost de partea noastră", a declarat selecţionerul echipei naţionale, Ion Caras.

"Meciul a fost egal. Muntenegru nu a avut ocazii mari de a marca. Păcat că nu am putut acumula măcar un punct", a menţionat mijlocaşul naţionalei Moldovei Alexandru Dedov.

"Ne pare rău. Trebuia să câştigăm acest meci sau să scoatem cel puţin un egal. Am avut o mulţime de ocazii pe care le-am ratat, iar adversarul a avut o ocazie minoră şi a profitat din plin", a adăugat fundaşul naţionalei Moldovei Vitalie Bordian.

De partea cealaltă, oaspeţii nu s-au aşteptat la un joc atât de bun din partea adversarului.

"Ar fi echitabil dacă Moldova lua un punct în acest meci. Dar noi am avut mai mult nevoie de aceste trei puncte. Aşa că rezultatul este meritat", a spus selecţionerul Muntenegrului, Branko Brnovic.

"Jocul Moldovei m-a uimit. După ce am primit acel cartonaş roşu, meciul a devenit şi mai dificil. Însă noi am demonstrat că merităm să fim pe primul loc în grupă şi am mai făcut un pas spre Campionatul Mondial", a fundaşul Muntenegrului Vladimir Volkov.

Peste patru zile, naţionala noastră s-a duelat la Odesa cu selecţionata similară a Ucrainei, iar gazdele au început în forţă meciul cu Moldova. Prima ocazie a ucrainenilor a fost în minutul 11. Selezniov a scăpat singur cu portarul, însă nu l-a putut învinge pe Namaşco. La faza următoare, Iarmolenko a şutat de la distanţă, dar portarul naţionalei Moldovei a respins în corner.

Ucrainenii au continuat să atace, Iarmolenko a pătruns în careu, a şutat periculos, dar Namaşco a fost din nou la post. În minutul 32, gazdele au putut deschide scorul prin acelaşi Iarmolenko, dar acesta a ratat din cinci metri. Jucătorul lui Dinamo Kiev a reuşit, totuşi, să deschidă scorul în minutul 61, după un şut plasat din interiorul careului.

Peste nouă minute, Haceridi a făcut 2-0, după ce a reluat cu capul o centrare din corner a lui Gusev. Ion Caras l-a introdus în teren pe Alexandru Suvorov, în minutul 79, iar peste un minut acesta a reuşit să reducă din diferenţă cu un şut de la 25 de metri. Acesta a fost al treilea gol al naţionalei noastre în această campanie de calficare.

Ucrainenii au încheiat partida în inferioritate numerică, după eliminarea lui Stepanenko. Acesta a primit direct cartonaşul roşu după o intrare extrem de dură la Bordian. Chiar dacă au pierdut, tricolorii au rămas mulţumiţi de prestaţia lor din meciul de la Odesa.

"Este tot mai greu şi mai greu să ne bată aşa naţionalei ca Ucraina şi asta mă bucură foarte mult. Dacă vom merge tot aşa înainte şi vom creşte, atunci adversarilor le va fi şi mai greu", a spus căpitanul naţionalei Moldovei, Alexandru Epureanu.

"Am jucat onorabil cu o echipă foarte puternică. Să spunem lucrurilor pe nume, noi am ştiut unde venim şi cu cine vom juca", a adăugat portarul Moldovei, Stanislav Namaşco.

După înfrângerea cu Ucraina, naţionala noastră a rămas pe locul cinci în grupa H cu doar patru puncte. "Noi mereu am avut probleme atunci când este nevoie să acumulăm puncte. Acum, staff-ul tehnic va încerca să schimbe ceva pentru meciul următor. Am văzut că antrenorul a introdus în teren jucători tineri care au meciuri în picioare, sper asta să fie cheia succesului", a menţionat mijlocaşul Moldovei Alexandru Suvorov.

Primele puncte din 2013 în preliminariile Campionatului Mondial din 2014, reprezentativa Moldovei le-a obţinut la începutul lunii iunie, atunci când tricolorii au remizat pe teren propriu cu Polonia.

După un spectacol pirotehnic oferit de cele două galerii în timpul intonării imnurilor, Polonia a început mai bine partida cu Moldova de pe stadionul Zimbru. Echipa antrenată de Waldemar Fornalik a deschis scorul în minutul 6, prin căpitanul Jakub Blaszczykowski. "Tricolorii" au egalat în minutul 36, autorul golului fiind Eugen Sidorenco. Acesta a fost primul gol înscris de Moldova pe teren propriu în această campanie preliminară.

Peste doar două minute, Vitalie Bordian a şutat puternic de la distanţă, însă portarul oaspeţilor, Artur Boruc a fost la post. Polonia a ratat o ocazie uriaşă de a marca la finalul primei reprize, atunci când Lewandowski a trimis balonul în bară, după ce a reluat cu capul din apropiere.

În repriza secundă, polonezii au încercat să obţină cele trei puncte. Cea mai mare ocazie a avut-o Jaukub Blaszczykowski, care a şutat puternic de la marginea careului, dar balonul a trecut puţin pe lângă poartă apărată de Stanislav Namaşco. Supăraţi pe evoluţia favoriţilor, suporterii polonezi au aruncat cu torţe în teren, iar partida a fost întreruptă câteva clipe. Cele două formaţii nu au mai marcat până la final, iar partida s-a încheiat la egalitate, scor 1-1. În urma acestui rezultat, Moldova a acumulat cinci puncte în grupa H, dar a rămas pe locul cinci.

Pentru Sidorenco, golul împotriva Poloniei a fost primul înscris la naţională. "M-am bucurat. Este primul meu gol. Un gol care ne-a adus un punct. Sunt foarte bucuros. Dar noi am putut câştiga. Am fost cotaţi cu şansa a doua, dar am jucat bine pe contraatac", a afirmat atacantul echipei naţionale.

Jucătorii moldoveni au rămas nemulţumiţi de arbitrajul din acest meci. Aceştia au declarat că rezultatul a fost influenţat şi de decizia arbitrului Fernando Teixeira, care nu a dictat un penalty la un fault în careu asupra lui Alexandru Gaţcan.

"Sută la sută a fost penalty. Arbitrul a văzut că scorul este 1-1 şi nu a vrut să strice meciul şi de asta nu a dictat. Dar a fost un penalty clar", a subliniat mijlocaşul Alexandru Gaţcan.

"Eu tot aşa cred. Eu sunt sigur că dacă noi făceam aşa ceva cu oricare altă echipă, 99 la sută era să fie dictat un penalty. Dar să fim sinceri, am jucat mai mult ca să ţinem de acest egal care este un rezultat bun cu aşa o echipă puternică", a adăugat căpitanul Alexandru Epureanu.

De partea cealaltă, polonezii au rămas resemnaţi după egalul de pe stadionul Zimbru. "Trebuia să controlăm mai bine jocul, să atacăm. Dar nu am fructificat ocaziile create. Nu am folosit pe deplin avantajul din teren. De asta am şi ratat victoria", a declarat atacantul Poloniei Robert Lewandowski.

La o zi după meciul cu Polonia, Ion Caras a anunţat lotul pentru amicalul cu Kîrghîzstan. Selecţionerul a declarat că acesta este unul experimental, convocând mai mulţi tineri jucători! "Toţi cei 23 de jucători convocaţi pentru Polonia au dorit să rămână pentru Kîrgîzstan. Nu s-a reuşit pentru că mulţi rămâneau fără vacanţă. De aceea ei cu regret au refuzat. Cazul lui Epureanu, Gaţcan, Ioniţă, Bordian, Bulgaru", a menţionat Caras.

În lot au rămas doar cinci fotbalişti care au jucat cu polonezii: fundaşul Victor Golovatenco, mijlocaşii Alexandru Suvorov şi Alexandru Antoniuc şi atacanţii Gheorghe Ovseannicov şi Eugen Sidorenco. "Mulţi titulari sunt lipsă. Şi mulţi pentru prima dată îşi vor face apariţia. Aici va juca mult factorul psihologic. Dorinţă va fi, dar aici este foarte importantă şi capacitatea", a adăugat acesta.

Experimentele lui Caras au dat roade, iar Moldova a învins reprezentativa Kîrgîzstanului cu scorul de 2-1 în meciul amical jucat la Tiraspol.

Cu patru debutanţi în primul 11, naţionala Moldovei a început excelent meciul amical cu Kîrgîzstan. "Tricolorii" au avut prima ocazie în minutul cinci. După o centrare a lui Pătraş, Clonin a reluat cu capul la colţul scurt, dar portarul Pavel Matiaş a fost la post. Peste 10 minute, mingea trimisă cu capul de Dedov din centrul careului a trecut puţin pe lângă poartă. Selecţionata noastră a continuat să atace, iar în minutul 21 Antoniuc a pătruns în careu, a şutat puternic, dar portarul oaspeţilor a respins în corner. Moldova a reuşit să deschidă scorul în minutul 29 prin Sidorenco.

Oaspeţii au reuşit să egaleze imediat după pauză prin Vadim Harcenko. Tricolorii au replicat peste câteva minute prin Anatolie Doroş, care a şutat din apropiere, dar balonul a nimerit bara. Imediat la faza următoare, Eugen Sidorenco a ratat incredibil, după ce a şutat pe lângă poartă din câţiva metri. Naţionala noastră a continuat asediul la poarta adversă, dar Doroş a trimis balonul în transversală după o centrare perfectă a lui Antoniuc. Elevii lui Ion Caras au reuşit totuşi să marcheze golul victoriei în minutul 78, autorul golului fiind acelaşi Sidorenco, care în ultimele două meciuri pentru naţională a înscris de trei ori. Moldova a învins cu 2-1, aceasta fiind prima victorie după o pauză de opt luni.

Peste doar două luni, Moldova s-a făcut de râs în amicalul cu amatorii naţionalei din Andorra. Tricolorii au remizat, scor 1-1 cu selecţionata lui Koldo Alvarez, care a marcat la rândul său primul gol după o pauză de 3 ani. Mai mult, Andorra a fost cea care a deschis scorul pe stadionul Zimbru după doar 16 minute de joc, prin veteranul Oscar Sonejee. Replica modlovenilor a venit la finalul primei reprize. Jucătorul lui Mordovia Saransk, Alexandru Suvorov a centrat, iar Alexandru Dedov a trimis balonul în poartă. Moldova a avut câteva ocazii foarte bune în prima parte a meciului, care le-au aparţinut lui Gaţcan, Suvorov şi acelaşi Dedov, dar toţi au ratat.

După această remiză, jucătorii naţionalei Moldovei şi-au cerut scuze fanilor. Căpitanul Alexandru Epureanu a declarat că îşi asumă eşecul suferit cu echipa pregătită de Koldo Alvarez pentru faptul că nu a reuşit să-şi motiveze colegii.

"O parte din vină îmi asum în calitate de căpitan. Nu am putut să-i mobilizez, să fac ca echipa să fie mai concentrată la acest meci. Să ne apărăm pentru noi este mai uşor. În aceste meciuri, în care avem nevoie de atac, nu prea merge", a spus Epureanu.

"Am fost obligaţi să câştigăm şi ne cerem scuze de la toţi. Dar nu am făcut un meci rău. A lipsit ceva în faza ofensivă, în ultimul moment când era necesar să marcăm", a adăugat Artur Ioniţă.

Înainte de meciul din deplasare cu Anglia a izbucnit un nou scandal. Motivul este faptul că Ion Caras a renunţat din nou la convocarea jucătorilor de la Dacia. Motivul este că formaţia pregătită de Igor Negrescu este suspectată de participare la meciuri trucate.

"Această echipă este bănuită, până în ziua de azi, de forurile internaţionale în participarea la meciuri trucate. Până nu va fi pus punct în acest caz jucători de la Dacia nu vor fi convocaţi", a spus Caras.

Preşedintele clubului Dacia, Adlan Şişhanov a confirmat faptul că UEFA a făcut interogări la club, dar a spus că acestea sunt o comandă directă a FMF. "Jucătorii Daciei au fost interogaţi de un reprezentant de la UEFA. Sunt sigur că invitaţia au primit-o de la FMF. Din câte cunosc, interogările au avut loc într-o formă foarte corectă. Băieţii au răspuns la toate întrebările. Motivul invocat de domnul Caras sunt aceste interogări. Ieri a spus că motivul este Şişhanov. Mâine va găsi un alt motiv", a menţionat acesta.

La Londra, naţionala Moldovei a fost din nou umilită de Anglia. Englezii au marcat primul gol în meciul cu Moldova în minutul 12, prin Steven Gerrard, care a şutat nemilos din afara careului, lăsându-l fără replică pe Stanislav Namaşco. Echipa lui Roy Hodgson şi-a dublat avantajul peste un sfert de oră, autorul golului fiind tânărul Rickie Lambert. La finalul primei reprize, Danny Welbeck a marcat al treilea gol al gazdelor.

Imediat după pauză, Anglia a făcut 4-0 după golul aceluiaşi Welbeck, care a stabilit scorul final. Pe toată durata partidei, Moldova nu a reuşit niciun şut pe cadrul porţii apărate de Joe Hart. În urma acestui rezultat, echipa pregătită de Ion Caras a rămas pe penultimul loc în grupa H, cu cinci puncte.

În luna octombrie, Moldova a obţinut a doua victorie din preliminarii. Tricolorii au învins la Chişinău cea mai slabă selecţionată din lume, San Marino, scor 3-0. Naţionala Moldovei a reuşit să deschidă scorul în meciul cu San Marino abia în minutul 55, prin cel mai în vârstă jucător al echipei, Viorel Frunză. "Sunt fericit că am marcat, dar mai important a fost să obţinem victoria şi cele trei puncte, deoarece am jucat ultimul meci pe teren propriu în această campanie preliminară", a spus acesta.

Moldova şi-a dublat avantajul peste doar patru minute, prin Eugen Sidorenco. Acelaşi Sidorenco a stabilit scorul final în minutul 89 şi a devenit golgheterul tricolorilor în această campanie preliminară. "Sper că aceste goluri să mă ajute să joc la echipa de club. Cred că 3-0 este un rezultat bun, mai ales că San Marino m-a surprins. Adversarul a jucat bine", a declarat atacantul.

"Nu prea am avut mult de lucru. Totuşi era clar înainte de meci că San Marino e o echipă mai slabă şi o să atacăm mai mult. Îmi pare bine că nu am încasat gol şi am avut o intervenţie bună la finalul primei reprize", a afirmat portarul Ilie Cebanu.

"Celelalte echipe din grupa noastră au reuşit scoruri mai mare pentru că realizarea este la un nivel mai înalt decât la echipa noastră. Până la urmă cred că această victorie este binevenită pentru noi", a declarat Ion Caras.

Peste patru zile, Moldova a reuşit una dintre cele mai importante victorii din istoria sa. În ultimul meci din preliminarii, tricolorii au umilit la Podgorica selecţionata Muntenegrului cu scorul de 5-2. Moldova a deschis scorul în meciul din deplasare cu Muntenegru în minutul 29, prin Alexandru Antoniuc. Gazdele au reuşit să egaleze în minutul 55, prin Stevan Jovetic, care a transformat cu emoţii un penalty. După golul primit, naţionala noastră s-a dezlănţuit şi a marcat încă de patru ori. Mai întâi, Armaş a făcut 2-1 în minutul 62, iar peste două minute Eugen Sidorenco a marcat pentru 3-1, reuşind un gol fabulos.

În minutul 73, Artur Ioniţă a profitat de o greşeală monumentală a portarului advers şi a înscris primul său gol la naţională. Alexandru Antoniuc şi-a trecut în cont dubla în minutul 89.

Jovetic a fost cel care a stabilit scorul final de 5-2. "A fost un meci istoric pentru noi. Am obţinut o victorie importantă, care sper să fie un început bun pentru performanţe mai mari. Le-am demonstrat la toţi, inclusiv şi nouă că putem să obţinem rezultate mari", a spus fundaşul moldovean Petru Racu.

"Acest scor pare unu incredibil, dar este unul bine meritat. Fotbaliştii au jucat foarte bine, determinaţi. Ei au muncit foarte mult şi în defensivă şi în linia de mijloc şi în atac", a menţionat selecţionerul Moldovei.

"Până când, da, a fost cel mai bun meci al meu. Am marcat două goluri şi am câştigat. Sper pe viitor să am o evluţie şi mai bună", a spus mijlocaşul Alexandru Antoniuc.

Conducerea Federaţiei de Fotbal a anunţat că jucătorii vor fi premiaţi, însă nu a fost dezvăluită suma pe care o va primi fiecare jucător. "Fiecare va fi premiat în dependenţă de efortul pe care l-a depus. Buneii, părinţii şi la şcoală ne-au învăţat să nu socotim banii altora. Băieţii nu pur şi simplu au câştigat, dar au obţinut victoria într-un stil foarte frumos", a menţionat Pavel Cebanu.

Moldova a obţinut cu Muntenegru cea mai categorică victorie într-un meci oficial jucat în deplasare. Totodată, reprezentativa noastră a marcat pentru prima dată cinci goluri într-o singură partidă din preliminarii. Moldova a încheiat grupa pe locul cinci, acumulând 11 puncte. După victoriile cu San Marino şi Muntenegru, naţionala Moldovei a revenit în primele o sută de selecţionate din lume.

La final de preliminarii, selecţionerul Ion Caras a calificat evoluţia naţionalei Moldovei drept una satisfăcătoare. Jucătorii au declarat însă că reprezentativa Moldovei putea obţine mai multe puncte. "Păcat că s-au terminat meciurile în această campanie. Băieţii au prins pofta de joc acum, dar sper că nu o să uite să joace fotbal în următoarele luni", a menţionat preşedintele FMF.

"Cred că au fost meciuri în care trebuia să luăm mai multe puncte decât avem acum", a adăugat mijlocaşul naţionalei Moldovei Alexandru Antoniuc.

Acesta a fost al doilea cel mai bun rezultat obţinut de tricolori într-o campanie preliminară. Moldova a obţinut cele mai multe puncte în preliminariile Campionatul European din 2008, atunci când a acumulat 12 puncte, dar atunci a jucat cu două meciuri mai multe.

"În preliminariile Campionatul European din 2008 am obţinut 12 puncte în tot atâtea meciuri. Acum am acumulat 11 puncte în 10 meciuri, deci cred că este un indice mai bun", a declarat Ion Caras.

Pe şapte octombrie, mijlocaşul formaţiei Sheriff, Henrique Luvannor, în vârstă de 23 de ani, a primit cetăţenia Republicii Moldova. Ulterior, acesta a fost convocat la naţionala Moldovei pentru meciul amical cu Lituania, fiind primul jucător brazilian care a fost chemat la selecţionata ţării noastre.

"Noi am primit confirmarea de la Federaţia braziliană de fotbal nu a fost convocat, nu a fost inclus în niciun lot naţional al brazilienilor. Toate formalităţile s-au respectat şi pentru meciul din 18 noiembrie cu Lituania, noi l-am inclus în lotul lărgit", a spus selecţionerul Moldovei.

"Am vrut să joc împotriva Angliei, Poloniei, Ucrainei, dar nu am primit actele mai devreme. Sunt fericit că m-au inclus în lot acum. Voi munci ca să joc şi să marchez goluri", a adăugat Henrique Luvannor.

Atacantul a mai declarat că şi-ar dori să se califice împreună cu Moldova la Campionatul European din 2016. "Trebuie să muncim pentru asta. Naţionala Moldovei are jucători buni. Trebuie să luptăm pentru acest lucru cu toţii. Cel puţin să încercăm", a menţionat fotbalistul.

La primul antrenament desfăşurat alături de noii săi colegi, Luvannor a impresionat pe toată lumea şi chiar a intonat câteva versuri din imnul de stat al Moldovei. "A fost visul meu să joc la naţională. Nu contează ce naţională anume. Important ca să joc. Este greu să ajungi la selecţionata Braziliei. Sunt mulţi jucători buni, care nu mai apucă să îmbrace tricoul galben-verde. Sunt foarte fericit! Sunt aici ca să ajut naţionala Moldovei", a mai spus jucătorul Sheriff-ului.

Înainte de meciul amical cu Lituania de la Chişinău, selecţionerul Ion Caras a declarat că doreşte să rămână la cârma naţionalei şi în următorii doi ani. "Cred că în ultima lună a anului vom negocia prelungirea contractului. Preşedintele federaţiei a menţionat că dacă lucrurile merg bine la naţională nu e cazul să intervină", a declarat Ion Caras.

Anul 2013 naţionala Moldovei l-a încheiat cu o remiză! "Tricolorii" au terminat la egalitate, scor 1-1, partida amicală cu Lituania, jucată la Chişinău. Meciul a fost unul istoric pentru fotbalul moldovenesc. Henrique Luvannor a debutat la naţională şi a devenit primul brazilian care a jucat pentru reprezentativa Moldovei. Acesta a evoluat în partida cu Lituania 84 de minute şi a avut o prestaţie onorabilă. La finalul meciului, atunci când a fost schimbat, brazilianul naturalizat a fost aplaudat de tot stadionul.

"Nu m-am aşteptat la aşa ceva. Nu am cuvinte să spun ce s-a întâmplat. A fost ceva fantastic, vreau să le mulţumesc suporterilor. Sunt fericit că am jucat primul meci şi cred că am evoluat bine", a menţionat Luvannor.

Moldova a dominat în primele 35 de minute, însă Lituania a fost cea care a deschis scorul, prin Mindaugas Kalonas. Oaspeţii şi-au putut dubla avantajul la finalul reprizei, atunci când Mikoliunas a scăpat singur cu portarul, dar Cebanu a respins în corner. "Mi-a plăcut cum am început meciul. Primele 20-25 de minute a fost peste ei. Aşa trebuie de început orice meci de pe teren propriu", a afirmat Alexandru Epureanu.

"Tricolorii" au reuşit să egaleze abia în minutul 71. Luvannor a şutat puternic la colţul lung, mingea a nimerit în bară, însă primul la reluare a fost Ioniţă. "O victorie era mai frumos, dar trebuie să ne mulţumim şi cu un egal. Trebuia să marcăm în prima repriză, dar am ratat şi ne-am creat probleme", a spus acesta.

"Poate nu a fost cel mai bun joc al naţionalei. Totuşi diferă un meci amical de unul oficial. Până la urmă cred că este un rezultat bun", a declarat Ion Caras.

Pe lângă Luvannor la naţională a debutat în acest meci şi mijlocaşul lui FC Costuleni, Vladislav Ivanov.

Naţionala Moldovei a jucat în acest an şase partide în preliminariile Campionatului Mondial şi patru amicale. Golaverajul este negativ, 15-16. În 2013, pentru naţionala Moldovei au marcat 8 jucători. Golgheterul reprezentativei este Eugen Sidorenco. Acesta a reuşit să înscrie de şase ori. Sidorenco este urmat în clasament de Alexandru Antoniuc şi Artur Ioniţă, care au marcate câte două goluri. Tot în acest an, Moldova a revenit în top 100 mondial. În prezent, ţara noastră se află pe locul 97 în clasamentul Federaţiei Internaţionale de fotbal.

Sub comanda lui Alexandru Curteian, în 2013 naţionala de tineret a obţinut rezultate notabile, chiar dacă a avut un start mai puţin reuşit.

Echipa noastră a participat la începutul anului la Cupa CSI, acolo unde s-a clasat pe locul cinci. În grupe, Moldova a obţinut o singură victorie, 2-1 cu Turkmenistanul, şi a pierdut cu acelaşi scor, 0-2, partidele cu Ucraina şi Lituania. Totuşi, tricolorii s-au calificat în sferturile competiţiei, acolo însă au dat din nou peste selecţionata Ucrainei, care a zdrobit Moldova cu 5-0.

Elevii lui Curteian au continuat însă lupta pentru locurile 5-8, iar în următoarea partidă au învins Tadjikistanul cu 3-1, graţie unei duble reuşite de Cătălin Carp şi a unui gol marcat de Nicolae Nemerenco. În ultimul meci din cadrul turneului amical din Rusia, Moldova a învins selecţionata similară a Kazahstanului. Singurul gol al meciului a fost înscris de Alexei Solomin. Tricolorii mici au terminat astfel participarea la Cupa CSI cu un bilanţ de trei victorii şi trei înfrângeri şi un golaveraj de şase goluri marcate şi 11 primite. Moldova a obţinut totuşi un rezultat mai bun faţă de ediţia trecută, atunci când a terminat pe locul opt competiţia, reuşind doar o singură victorie.

La sfârşitul lunii ianuarie, selecţionata de tineret a Moldovei şi-a aflat adversarii din preliminariile Campionatului European din 2015. Pentru un loc la EURO, tricolorii aveau de luptat cu Anglia, Ţara Galilor, Finlanda, Lituania şi San Marino.

În runda următoare se vor califica cele 10 naţionale clasate pe primul loc în grupă, dar şi cele mai bune patru echipe care vor ocupa locul doi. Cele 14 selecţionate vor juca barajul, iar şapte din ele se vor califica la turneul final din Cehia.

"Este o grupă dificilă. Va fi foarte greu să luptăm pentru primul loc, dar putem lupta pentru poziţia secundă. Avem şanse să luăm puncte cu Ţara Galilor şi Finlanda, dar pentru asta trebuie de muncit mult", a adăugat ex-selecţioner Moldova U-21, Sergiu Chirilov.

Selecţionata noastră a început cu o înfrângere preliminariile. Tricolorii mici au pierdut cu 0-1 meciul jucat în deplasare cu Ţara Galilor. Mijlocaşul Thomas Lawrence a înscris singurul gol al meciului în minutul zece. Tricolorii au încheiat partida în inferioritate numerică, după ce fundaşul formaţiei Zimbru Chişinău, Constantin Bogdan a primit al doilea cartonaş galben în minutul 72. Singura ocazie a naţionalei noastre a fost ratată de către căpitanul Eugen Zasaviţchi, în minutul 88, acesta fiind singurul şut pe poartă al tricolorilor

Prima victorie din calificări a venit la începutul lunii iunie. Atunci, elevii lui Alexandru Curteian au învins reprezentativa similară a statului San Marino cu 3-0. În meciul jucat pe stadionul Olimpic din Serravalle, Moldova a deschis scorul în minutul 22, prin atacantul Igor Dima. Tinerii tricolori şi-au dublat avantajul peste opt minute, după golul mijlocaşului echipei Zimbru, Gheorghe Anton, care a marcat din penalty. Moldova a stabilit scorul final în repriza a doua, prin Nicolae Milinceanu, de la Veris. Naţionala de tineret nu mai marcase trei goluri într-un meci oficial din septembrie 2011, când a pierdut în faţa Albaniei cu scorul de 3-4. După această victorie, Moldova a urcat pe locul trei în grupă, fiind la egalitate de puncte cu Ţara Galilor.

La începutul toamnei a urmat o nouă înfrângere. Moldova a pierdut cu 0-1 meciul jucat în deplasare cu favorita grupei, Anglia. Singurul gol a fost marcat de atacantul lui West Bromwich, Saido Berahino, în minutul 13 al meciului.

În primul meci disputat pe teren propriu în această campanie preliminară, tinerii tricolori au remizat la Tiraspol fără goluri cu reprezentativa Ţării Galilor. Moldova a ratat cea mai mare ocazie în prima repriză. Portarul oaspeţilor, Roberts a respins greşit, iar balonul l-a atins pe atacantul Moldovei, Iurie Mârza, şi a trecut pe lângă poartă. Galezii au ratat o ocazie mare în minutul 53, atunci când Lucas a şutat puternic din afara careului, dar balonul a lovit bara. În urma acestui rezultat, naţionala antrenată de Alexandru Curteian a ajuns la patru puncte şi a egalat Anglia, care are însă cu două meciuri mai puţine disputate.

La mijlocul lui octombrie, echipa noastră a obţinut o nouă victorie în preliminarii, Elevii lui Curteian au învins la Tiraspol echipa similară a Finlandei cu scorul de 1-0. Moldova a înscris golul victoriei în minutul 68, prin fundaşul formaţiei Zimbru, Constantin Bogdan. Acesta a marcat cu o lovitură cu capul de la 12 metri, în urma unei centrări de pe partea dreaptă a lui Jardan.

Rezultatele bune nu s-au oprit însă aici, iar peste o lună naţionala de tineret a urcat până pe locul doi în grupă, după ce a învins din nou San Marino, de această dată cu 2-0. Ambele goluri ale tricolorilor au fost marcate în repriza a doua. Scorul a fost deschis de Igor Dima, de la FC Tiraspol, în minutul 53. Al doilea gol a fost marcat de jucătorul lui Veris, Ion Ursu, care a înscris în poarta adversă cu şapte minute înainte de final.

Pe 19 octombrie, echipa noastră a jucat ultimul meci din preliminarii din acest an. La Tiraspol, elevii lui Alexandru Curteian s-au răzbunat pe selecţionata Lituaniei, de la care pierduse în ianuarie la Cupa CSI, şi au învins cu un incredibil 3-0. Tinerii tricolori au reuşit să deschidă scorul la finalul primei reprize, prin Igor Dima. Moldova şi-a dublat avantajul în minutul 54, după golul înscris de Nicolae Milinceanu. Atacantul lui Veris şi-a trecut în cont dubla în minutul 81, stabilind totodată şi rezultatul final. În urma acestei victorii, selecţionata Moldovei a acumulat 13 puncte şi a încheiat anul pe locul doi în grupă, având cu un meci mai mult disputat decât prima clasată, Anglia şi ocupanta locului trei, Ţara Galilor, care are 10 puncte. În cele şapte meciuri din preliminarii disputate în 2013, Moldova a marcat nouă goluri şi a primit doar două. În ultimele partide din campania de calificare, echipa antrenată de Alexandru Curteian se va duela la începutul verii în deplasare cu selecţionatele Finlandei şi Lituaniei, iar în ultimul meci, Moldova va întâlni pe nouă septembrie, pe teren propriu, Anglia. Pentru a spera la calificarea la barajul pentru EURO 2015, echipa noastră trebuie să încheie grupa cel puţin pe locul doi.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑