2013, anul tenisului moldovenesc. Sportivii autohtoni au arătat cele mai bune meciuri din ultimii 20 de ani (VIDEO)



 

2013 a fost anul tenisului moldovenesc. Echipa naţională de Cupa Davis a impresionat în grupa a doua a zonei Euro-africane şi a fost la un pas de a promova în prima grupă valorică. Aventura Moldovei a început în primele zile ale lunii februarie. La Chişinău, în primul tur, tenismenii noştri s-au duelat cu cei unguri. În primul meci, Maxim Dubarenco l-a întâlnit pe Marton Fucsovics. Partida care a durat aproape trei ore şi jumătate a fost câştigată de moldovean în patru seturi. Dubarenco a pierdut primul set cu 3-6, dar le-a câştigat pe următoarele trei la rând 6-3 6-4 6-4. După prima zi de concurs, scorul a devenit 2-0. Victorie a obţinut şi numărul unu al Moldovei, Radu Albot. Acesta l-a învins într-o oră şi 50 de minute pe Viktor Filipenko cu scorul de 6-1 6-3 6-3.

În a doua zi, Ungaria a redus din diferenţă în partida cu Moldova. Oaspeţii au câştigat meciul de dublu în trei seturi. Radu Albot, în pereche cu Andrei Ciumac, au pierdut în faţa lui Marton Fucsovics şi Levente Godry în trei seturi. Maghiarii au câştigat lejer fiecare set şi s-au impus la final cu 6-3 6-2 6-2 şi au obţinut astfel primul punct pe terenul din Sala Polivalentă.

"Am avut multe probleme. Nu numai cu serviciul. Cu voleul, cu recuperarea. Îmi era foarte greu. Nu ştiu. A fost o zi nu chiar reuşită pentru mine. Deja nu contează. Mergem mai departe şi ne concentrăm pe următorul meci", a declarat Radu Albot.

Câştigătoarea partidei dintre Moldova şi Ungaria până l-a urmă s-a decis în ultimul meci. Asta după ce numărul unu al echipei noastre, Radu Albot a pierdut în patru seturi în faţa lui Marton Fucsovics, iar scorul general a devenit egal, 2-2. Albot a început mai bine meciul şi s-a impus în primul set cu 6-1, însă a cedat iniţiativa la mijlocul setului secund, pe care l-a pierdut cu 4-6. Ungurul a jucat mult mai bine în următoarele două seturi, în care nu i-a dat nicio şansă tenismenului moldovean şi s-a impus cu 6-1, 6-1.

Ţara noastră s-a calificat în premieră în turul doi, după ce cel mai tânăr tenisman din lotul echipei noastre, Maxim Dubarenco l-a învins în meciul decisiv pe Viktor Filipenko, iar Moldova s-a impus în faţa Ungariei cu 3-2. Dubarenco s-a impus cu 4-6 6-3 6-4 7-6 după aproape trei ore şi jumătate de joc. Moldova a reuşit astfel cea mai mare performanţă într-o astfel de competiţie. Pentru acest succes, conducerea federaţiei naţionale de profil le-a promis tenismenilor un premiu în valoare de cel puţin 2000 de dolari.

Peste două luni, în turul doi, echipa noastră a jucat în deplasare cu Bosnia şi Herţegovina. Tenismenii noştri au început cu dreptul partida, după ce Radu Albot l-a învins în minim de seturi pe Tomislav Brkic. Albot s-a impus în primul set cu 6-3. Bosniacul însă a cedat greu în setul al doilea, fiind învins la tie-break, 7-6. Radu Albot nu i-a oferit nicio şansă lui Brkic în cel de-al treilea set, pe care l-a câştigat la trei.

Scorul a devenit egal în acest duel, după ce liderul bosniecilor, Damir Dzumhur l-a învins în cinci seturi pe Maxim Dubarenco. La un moment dat, Dubarenco a preluat conducerea la seturi cu 2-1, însă a cedat la final cu scorul de 3-6 6-2 7-5 3-6 4-6.

Echipa noastră a revenit din nou la conducere în această partidă după ce a câştigat meciul de dublu. Aceiaşi Radu Albot şi Andrei Ciumac i-au învins pe Damir Dzumhur şi Tomislav Brkic. Moldovenii s-au impus în trei seturi, scor 7-5 6-4 6-3. Sportivii noştri au avut o evoluţie spectaculoasă în primul set. După ce au fost conduşi cu 5-2, Albot şi Ciumac au revenit şi au învins cu 7-5. Moldovenii au condus apoi ostilităţile pe teren câştigând şi celelalte două seturi.

Moldova mai avea nevoie în ultima zi de doar o singură victorie pentru a se califica în premieră la barajul pentru accederea în prima grupă valorică. Eroul Moldovei a fost de această dată Radu Albot. Acesta l-a învins în meciul patru, în cinci seturi, pe bosniacul Damir Dzuhmur şi a adus punctul decisiv. Albot a pierdut cu 6-7 4-6 primele două seturi, însă a revenit senzaţional şi a egalat, după ce s-a impus cu 6-4 6-3 în seturile trei şi patru. În decisiv, Albot nu i-a dat nicio şansă tenismenului din Bosnia, pe care l-a învins cu 6-3 ducând scorul la general la 3-1 pentru Moldova la capătul a peste patru ore de joc. Meciul cinci, dintre Maxim Dubarenco şi Tomislav Brkic, nu s-a mai disputat, iar ţara noastră s-a impus la final cu 3-1. La baraj, Moldova urma să întâlnească Portugalia, care a trecut în turul doi cu 5-0 de Lituania.

După succesul cu Bosnia şi Herţegovina, Federaţia de Tenis din Moldova a anunţat prime record. "Încă nu am calculat, dar asta va fi aproximativ 16-17 mii de dolari pentru echipă. Noi am obţinut un rezultat record şi cred că băieţii merită", a menţionat preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de tenis, Marina Tauber.

"Am arătat cel mai bun joc pe care l-am văzut vreodată în aceşti 18-20 de ani de când există echipa noastră", a adăugat căpitanul Moldovei, Iurie Gorban.

Partida decisivă, dintre Moldova şi Potrugalia, s-a jucat la mijlocul lunii septembrie, la Sala Polivalentă din capitală. Chiar dacă portughezii erau mult mai bine cotaţi şi mai experimentaţi decât tenismenii noştri, Dubarenco şi Albot erau puşi pe fapte mari, declarând cu câteva zile înainte de meciuri că obiectivul Moldovei este doar victoria, şi nu au frică de lusitani.

"Nu avem frică de nimeni. Suntem sportivi, am jucat multe meciuri şi avem experienţă. Suntem dispuşi să câştigăm", a spus tenismanul Radu Albot.

"Este o echipă puternică cu jucători foarte buni. În sportul nostru clasamentul contează, dar nu e factorul decisiv", a adăugat Maxim Dubarenco.

Conducerea forului naţional de tenis, dar şi oficialii Ministerului Tineretului şi Sportului erau şi ei convinşi că echipa noastră va obţine victoria în duelul cu Portugalia. "Noi apreciem ceea ce faceţi pentru ţară. Ne mândrim cu voi şi vă mulţumesc pentru tot. Sincer, vă doresc să câştigaţi, pentru că aţi muncit mult", a declarat preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de tenis.

"Consider că am creat toate condiţiile pentru ca meciurile să se desfăşoară la cel mai înalt nivel. Sunt sigur că echipa este pregătită şi din punct de vedere moral şi fizic să producă o surpriză frumoasă", a menţionat viceministrul Tineretului şi Sportului, Dragoş Hâncu.

Primele două meciuri s-au disputat pe 13 septembrie, iar scorul a devenit egal, 1-1, cele două echipe împărţindu-şi victoriile în prima zi.

Radu Albot a câştigat primul meci cu Portugalia în faţa unui adversar aflat cu 81 de poziţii mai sus în clasamentul ATP. Meciul a durat puţin peste trei ore, iar scorul final a fost de 6-3 2-6 6-4 6-4. "Am avut emoţii. A fost un meci foarte lung. Patru seturi. Mingile de meci care nu le-am realizat nu contează. Pentru că la final am putut câştiga meciul pe serviciul meu", a afirmat tenismanul moldovean.

În cel de-al doilea meci la simplu, Maxim Dubarenco a pierdut în faţa lui Joao Sousa în patru seturi cu 7-6, 6-7, 1-6 şi 3-6.

Portugalia a reuşit să întoarcă rezultatul în partida cu Moldova după a doua zi de concurs. Lusitanii au preluat conducerea cu 2-1 după ce au câştigat întâlnirea de dublu. Andrei Ciumac şi Roman Borvanov, care a fost convocat anume pentru meciul de dublu, au pierdut în faţa lui Joao Sousa şi Gastao Elias cu 3-6 4-6 3-6.

"Ei au jucat multe meciuri în Cupa Davis. Au jucat de multe ori în pereche. Eu cu Andrei am jucat mult mai puţin. Poate câteva meciuri în toată cariera", a declarat Roman Borvanov.

"Portughezii au jucat mai bine. Nu au făcut atâtea greşeli ca noi. Greşeli simple care la antrenamente nu le făceam", a adăugat Andrei Ciumac.

La acest scor, Moldova era nevoită să câştige ambele meciuri de simplu pentru a promova în prima grupă. "E o presiune destul de mare pentru că pierdem cu 1-2, însă vom încerca să uităm de asta şi să ne concentrăm la meci", a spus Radu Albot.

Minunea a fost foarte aproape să se întâmple. Radu Albot a egalat situaţia la general, după ce l-a învins în aproape cinci ore de joc pe numărul unu al lusitanilor, Joao Souza. Albot a pierdut cu 3-6, 3-6 primele două seturi ale meciului, însă a revenit incredibil şi s-a impus în următoarele două seturi cu 6-3, 6-4. În decisiv, Albot a jucat extraordinar şi a câştigat cu 11-9, egalând la doi scorul general în duelul moldo-portughez. "A fost cel mai greu meci din viaţa mea. Am foarte multe emoţii", a declarat atunci tenismanul moldovean.

În meciul decisiv din duelul moldo-portughez s-au întâlnit Maxim Dubarenco şi Rui Machado, care în 2011 a fost pe locul 59 în clasamentul mondial, iar jucătorul lusitan s-a impus în trei seturi, scor 7-5 6-1 6-3.

Chiar dacă a pierdut, Dubarenco a fost aplaudat de spectatorii prezenţi la Sala Polivalentă. "Nu vreau să mă justific acum şi să spun ce s-a primit şi ce nu. Adversarul a fost mai bun decât mine", a afirmat acesta.

"Într-adevăr, am demonstrat că echipa are potenţial. Radu Albot, la individual, şi echipa, la general. În principiu, am văzut că suntem mai buni ca portughezii", a menţionat preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de tenis, Marina Tauber.

Portugalia s-a impus cu scorul general de 3-2 şi va evolua în 2014 în prima grupă a zonei euro-africane.

În 2013, progrese remarcabile a înregistrat şi tenisul feminin din Moldova. În luna mai, ţara noastră a găzduit în premieră partidele din cadrul grupei a treia valorice a Fed Cup, competiţie destinată echipelor naţionale feminine. Alături de Moldova, alte 12 ţări s-au duelat la Chişinău pentru cele două locuri care aduc promovarea în a doua grupă. Meciurile s-au disputat pe terenurile clubului Terraten, iar tribunele au avut o capacitate de aproximativ 600 de locuri.

Urmăriţi mai multe în reportajul video.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑