Muncitorii imigranți din Qatar, plătiți să umple tribunele la meciurile lui Xavi cu Al Sadd



**Muncitorii imigranți din Qatar, plătiți să umple tribunele** la meciurile lui Xavi cu Al Sadd

Mai mulți muncitori imigranți din Qatar au dezvăluit că au fost plătiți să umple scaunele goale din tribune la meciurile în care joacă echipa starului spaniol Xavi Hernandez, Al Sadd, pentru a stimula interesul localnicilor pentru fotbal înaintea Cupei Mondiale din 2022, care va fi găzduită de statul arab.

Xavi, în vârstă de 35 de ani, a ajuns de la Barcelona la Al Sadd vara trecută și a fost adus pentru a crește interesul local pentru fotbal. La un meci jucat de Al Sadd împotriva lui Al Ahli, luna trecută, grupuri de ”fani” au declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că au fost plătiți echivalentul a cinci lire sterline (7 euro) pentru a veni la stadion pentru a îngroșa rândurile asistenței.

Muncitori africani au primit tradiționalele straie arăbești, celebrele robe numite ”thawb” înainte de meci, pentru a trece drept localnici. Mai mult, mai mulți constructori indieni au fost plătiți să cânte și să scandeze în arabă. Circa 1000 de spectatori prezenți la acea partidă au fost imigranți din Asia de Sud-Est. Muzicanți cu tobe și trompete au fost angajați ”să creeze atmosferă”.

”Suntem aici pentru bani”, a spus Kumar, citat de sursa amintită. Kumar e un muncitor pe șantier din India, adus la meci pentru suma de 30 de riali (7 euro). ”Ne învață să aplaudăm fazele importante și să cântăm. Se gândesc că oamenii se vor îngrijora că, înaintea Cupei Mondiale, interesul este scăzut aici. Nu vor ca lumea să creadă că fotbalul nu e urmărit aici”, a declarat indianul.

Michael, un muncitor din Kenya, a întărit spusele lui Kumar. ”Caută ”figuranți”, pentru că nimeni altcineva nu vine la meciuri. Qatarezii nu sunt interesați de fotbal. Majoritatea sunt oameni ocupați și preferă să se uite de acasă, la televizor. Câștigăm salariul minim aici, așa că pentru 30 de riali în plus venim la meciuri”, a spus africanul.

Purtătorul de cuvânt al campionatului qatarez (Qatar Stars League-QSL), care organizează meciurile, a negat că s-ar fi plătit muncitori pentru a juca roluri de împătimiți ai fotbalului, dar a confirmat că ”uneori se dau bilete gratuit, pentru a crește interesul față de fotbal”. La meciul Al Ahli-Al Sadd, încheiat 1-2, în care Xavi a marcat pentru oaspeți în minutul 4, purtătorul de cuvânt al QSL admite că au fost invitați mai mulți muncitori la meci, gratuit, dar niciunul nu a primit bani. În schimb, a recunoscut că ”cluburile au angajat profesioniști pentru a crea atmosferă în tribune”.

„Scopul nostru nu este să umplem stadionul cu oameni care nu vor să fie acolo. Țelul nostru este să avem o ligă profesionistă, cu fani pasionați, care să crească numărul spectatorilor din tribune care iubesc fotbalul”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În dosarul de candidatură la găzduirea CM 2022, Qatarul susținea că regiunea ”mustește de pasiune sportivă”. Statul arab îl plătește pe Xavi cu 6 milioane de euro pe an pentru a juca în Qatar Stars League și să antreneze puștii de la clubul Al Sadd.

Qatar a fost acuzată că ar fi implicată în dare de mită pentru a obține găzduirea competiției de peste 7 ani. Evident, qatarezii au negat orice act de corupție.

Totuși, muncitorii își susțin punctul de vedere și au dat chiar mai multe detalii. Există intermediari care îi angajează pentru a fi aduși pe stadion cu autocare din campusurile unde sunt cazați până la arenă. Banii îi primeau a doua sau a treia zi după meciuri.

„Iau 70-80 de muncitori odată la un meci și îi duc cu autocarul la meci și înapoi în campus”, a declarat un agend sudanez, care era intermediar în astfel de aranjamente. ”Eu primesc 60 de riali de om și lor le dau jumătate. E o afacere bună”, a mai spus acesta.

Vezi mai jos imagini din meciul Al Ahli-Al Sadd 1-2:

 

Источник – DIGIsport


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑