Igor Armaş - favorit să fie desemnat fotbalistul anului 2012



Vineri, 7 decembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu din capitală are loc Gala Fotbalului Moldovenesc, în care vor fi desemnaţi cei mai buni dintre cei buni în 2012.

De la bun început trebuie să remarcăm că anul fotbalistic 2012 din punct de vedere sportiv nu a fost anul reuşit. Echipa naţională a reuşit o singură victorie în 8 partide, formaţiile de club au avut o evoluţie acceptabilă în cupele europene, iar scandalurile din 2011, au continuat şi în 2012.

Oricum normal este să desemnăm şi cei mai buni dintre cei buni care în acest an ne-au bucurat cu performanţele lor. Internet TV Sports.md a încercat să facă un top al nominalizărilor celor mai importante premii al Galei Fotbalului Moldovenesc de pe 7 decembrie.

Cel mai bun jucător: Igor Armaş, Alexandru Epureanu, Alexandru Gaţcan

Igor Armaş (Kuban Krasnodar, Rusia) - Este considerate marele favorit al titlului de cel mai bun fotbalist moldovean al anului 2012. Este văzut de presă şi de specialişti drept cel mai constant jucător de la noi în anul în curs. În actualul sezon, Igor Armaş a jucat 12 meciuri pentru Kuban şi a bifat partidele cu Anglia şi Polonia pentru selecţionata Moldovei în preliminariile Campionatului Mondial. A avut evoluţii stabile deşi a jucat contra unor staruri precum Eto'o, Hulk sau Welliton.

Alexandru Epureanu (Krylia Sovetov, Rusia) - Nu a avut cel mai bun an al carierei sale. După o primă jumătate la Dinamo Moscova, a fost împrumutat de la Krylia Sovetov Samara. A marcat câteva goluri, devenind titular. Pe final de an a avut evoluţii mai slabe, iar formaţia sa a ajuns în hora retrogradării. În caz de victorie, căpitanul naţionalei va cuceri titlul pentru a patra oară. Acest lucru fiind o premieră pentru fotbalul moldovenesc. Epureanu a mai câştigat acest trofeu în 2007, 2009 şi 2010. Doar Serghei Covalciuc a mai fost desemnat cel mai bun de trei ori, în perioada 2003-2005.

Alexandru Gaţcan (FC Rostov, Rusia) - În sezonul 2012/2013 Alexandru Gaţcan a jucat pentru FC Rostov în 16 meciuri încasînd 4 cartonaşe galbene. În toate partidele moldoveanul a fost titular şi integralist. A evoluat în toate cele 4 meciuri ale naţionalei din preliminarii. Nu este însă creditat cu şanse mari să câştige titlul de cel mai bun fotbalist al anului 2012.

Cel mai bun portar: Adrian Negai, Eugen Matiughin, Vladimir Livşiţ, Nicolae Calancea

Adrian Negai (Milsami) - Unul dintre cei mai stabili portari din Divizia Naţională. A înacasat 19 goluri în 20 de runde, însă nu a comis greşeli grave. A făcut un an senzaţional, câştigînd Cupa şi Supercupa Moldovei în 2012. În ambele finale a apărat lovituri de la 11 metri. A fost convocat, însă nu a jucat la echipa naţională.

Eugen Matiughin (Dacia) - Eugen Matiughin la eclipsat pe Artiom Gaiduchevici în 2012, şi a redevenit titular în poarta Daciei. Dacia a încasat 11 goluri în prima parte a sezonului, iar un merit îl are şi Matiughin. Portarul în vârstă de 31 de ani a mai jucat la Nistru Otaci, Dinamo Bender şi Banants din Armenia. La Dacia este din anul 2008. În anul 2004 a fost convocat în premieră la echipa naţională a Moldovei.

Vladimir Livşiţ (Rapid) - Este cu siguranţă cel mai ghinionist poartar al acestui an. A fost eroul semifinalei de Cupă cu Sheriff, însă în finală la penalty-uri nu a scos nicio lovitură de la 11 metri. Poate fi pe podium la compartimentul cel mai bun poartar în 2012.

Nicolae Calancea (Zimbru) - Îngerul păzitor al galben-verzilor a avut un an stabil. A cucerit cu Zimbru medaliile de bronz al sezonului 2011/2012. În Liga Europei a făcut o dublă de senzaţie cu Young Boys din Elveţia. Scandalul dintre Ion Caras şi Adlan Shishkhanov l-a ţinut departe de naţională, la care ar putea reveni din 2013.

Cel mai bun fundaş: Miral Samardzic, Denis Ilescu

Miral Samardzic (Sheriff) - După plecarea lui Vazha Tarknishvili a avut misunea de a-l înlocui pe căpitanul etern al viespilor. A avut un an în care a câştigat titlul de campion cu Sheriff. În cupele europene a ajuns până în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, iar în faza play-off a Ligii Europei contra lui Olympique Marseille a făcut o figură frumoasă.

Denis Ilescu (Dacia) - Stoperul lupilor galbeni a făcut de fundaşi centrali în prima parte a anuluiu cu Celio Dos Santos, iar în jumătatea a doua lui 2012 cu Lucas De Lima. S-a calificat cu Dacia în turul 2 preliminar al Ligii Europei. Este un fundaş tânăr şi de perspectivă. Se evidenţiază prin jocul bun aerian, şi calităţile de luptător pe care le are.

Cel mai bun mijlocaş: Alexandru Paşcenco, Alexandru Onică, Nicolae Josan

Alexandru Paşcenco (Sheriff) - Pentru Alexandru Paşcenco anul 2012 este cu siguranţă cel mai bun din întreaga carieră. A ajuns cu Rapid în finala Cupei Moldovei, iar în semifinala cu Sheriff a egalat scorul. Transferul său la Sheriff a a fost unul inspirat. A fost unul dintre cei mai buni fotbalişti moldoveni în jumătatea a doua sezonului. A înscris 8 goluri în sezonul 2012/2013, care îl face în opinia noastră cel mai bun mijlocaş.

Alexandru Onică (Sheriff) - Primul titlu din cariera lui Alexandru Onică a fost câştigat cu Dacia în 2011, iar în 2012 a repetat performanţa cu Sheriff. A avut evoluţii sigure la Sheriff şi a închis sigur zona de la mijlocul terenului.

Nicolae Josan (Dacia) - Nicolae Josan a revenit la forma din 2007 în tricoul Daciei sub comanda lui Igor Dobrovolskiy. A marcat, a centrat decisiv şi a ajutat-o pe Dacia să ajungă pe locul doi în prima jumătate a sezonului.

Cel mai bun atacant: Radu Gînsari, Gheorghe,Boghiu Ghenadie Orbu

Radu Gînsari (Academia, 17 goluri) - Copilul minune al fotbalului moldovenesc a făcut furori la Academia în prima parte a sezonului 2012/2013 şi a menţinut studenţii pe locul 3. A înscris în 2012 17 goluri. Tot în acest an s-a vorbit despre un eventual transfer la Bournemouth, în liga a treia din Anglia.

Gheorghe Boghiu (Milsami, 16 goluri) - Fiul rătăcitor s-a întors acasă. A marcat pentru Milsami 16 goluri în toate competiţiile şi poate pretinde cu uşurinţă la titlul de cel mai bun atacant moldovean al anului 2012. A ajutat pe Milsami să fie forţa de odinioară.

Ghenadie Orbu (Dacia, 15 goluri) - Ghenadie Orbu a fost îngerul salvator al Daciei în acest an. A marcat cele mai multe goluri dintre jucătorii lupilor galbeni în toate competiţiile- 15 la număr. Şi-a făcut datoria când a fost nevoie de el, şi a salvat-o pe Dacia mereu. La moment Orbu este liderul echipei, pentru care joacă de 10 ani. În sezonul 2010/2011 a devenit cel mai bun marcator al echipei cu 22 de goluri în 37 de partide.

Cel mai bun antrenor: Igor Dobrovolskiy, Sergiu Cleşcenco, Alexandru Curtian, Ivan Tabanov

Igor Dobrovolskiy (Dacia) - Igor Dobrovolskiy poate pretinde pe bună dreptate la titlul de cel mai bun antrenor al anului 2012, titlu pe care l-a obţinut şi în 2007, când era la cârma naţionalei. Chiar dacă nu a câştigat niciun trofeu în acest an, Dobrovolskiy are marele merit de a menţine intriga în campionat. Dacia fost singura adversară reală a Sheriff-ului în lupta pentru titlu, atât în sezonul trecut, cât şi în această primă jumătate de campionat.

Sergiu Cleşcenco (Milsami) - Are meritul să fi câştigat două trofee în 2012: Cupa şi Supercupa Moldovei cu Milsami. Merităul său poate fi şi la acea victorie scor 4-2 cu Aktobe în turul 2 preliminar al Ligii Europei.

Alexandru Curtian (selecţioner, U-21) - Alexandru Curtian are meritul să scoată la lumină o formaţie care după înfrîngerea cu Rusia părea crispată. În acest an s-a calificat în 1/4 Cupei Comunităţii, a câştigat partida preliminară cu Albania, şi a remizat 2-2 în Rusia. A evitat ultimul loc în grupă, şi a contsruit o performanţă frumoasă.

Ivan Tabanov (Daugava, Letonia) - A devenit campion cu Daugava în Letonia, şi asta spune totul. Nu a fost aperciat în fotbalul moldovenesc, însă peste hotare face senzaţie.

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев

Новости

Loading...
Наверх ↑