Dacă dai o căutare pe internet după numele Gheorghe Şilaev, sursele te conduc doar către nişte ştiri banale, legate de numele unui stadion obscur, pe care joacă echipe la fel de obscure, din ligile inferioare ale României. Stadionul din Plopeni, judeţul Prahova, poartă numele Gheorghe Şilaev.
Cum Plopeniul este o aşezare mică, maxim 15 000 de locuitori, povestea celui care a năşit stadionul nu e greu de aflat. Gheorghe Şilaev provine din Basarabia, de unde s-a refugiat împreună cu familia sa, după cel de-al doilea război mondial. Fără a-şi renega originile, a recunoscut că a ales o variantă mai bună pentru el şi familie, la momentul respectiv. Pentru că era un excelent manager, Gheorghe Şilaev a fost investit în funcţia de director general al uzinei de armament şi muniţie din Plopeni, într-o perioadă în care acea unitate reprezenta perla industrială a zonei. Gheorghe Şilaev a demonstrat, cât timp a condus uzina de armament, că are o capacitate diplomatică ieşită din comun.
Contractele uzinei plopenare livrau, într-o perioadă, arme şi muniţie pentru toate coluţurile pământului. În plus, a susţinut şi diversificarea gamei industriale. Astfel, la Plopeni s-au produs nu doar mitraliere şi gloanţe, ci şi pluguri, remorci, unelte agricole şi aşa mai departe. Toţi localnicii spun la unison că Gheorghe Şilaev se comporta extraordinar cu toată lumea, indiferent de rang sau de calificare. De aceea ajunsese să i se spună "Împăratul". Ajuta pe toată lumea şi era iubit de toată lumea.
I-a plăcut enorm şi sportul, iar la indicaţiile sale, terenul de fotbal din Plopeni a fost înconjurat cu tribune metalice, acoperite, după sistemul britanic. Astfel, arena Metalul din Plopeni a devenit una din cele mai cochete ale României anilor 1980. Dovadă în acest sens este faptul că echipele naţionale de juniori ale României au susţinut aici ani buni meciurile internaţionale. Tot atunci, echipa Metalul Plopeni ajunsese până în liga secundă, o performanţă greu de egalat în actualele condiţii.
Gheorghe Şilaev a murit în anul 1984, dar şi acum, la mai bine de 25 de ani de la moartea sa, localnicii şi-l amintesc şi vorbesc de el cu mare stimă. Numele stadionului care odinioară găzduia meciurile naţionalei României, a primit numele lui Gheorghe Şilaev. Au fost efectuate ceva modernizări la arenă, acum doi ani, însă stadionul se află tot într-o stare jalnică. Echipa locală nu mai are nici ea strălucirea împărătească, fiind o permanentă navetistă între ligile III şi IV.
Odihnească-se în pace cel care a fost Gheorghe Şilaev!