Foarte puţini sunt sportivii cu origini din Republica Moldova care au atins cote mondiale.
Şi mai puţini sunt cei cunoscuţi de actualul public consumator de informaţie sportivă din ţara noastră. Printre aceştia se numără şi fostul rugbyst Peter Ianusevic, cel care are originile la Orhei. Tatăl său era evreu, iar mama de origine germană. A plecat cu familia în România, unde de altfel a deprins şi tainele rugby-ului. În echipa Farul Constanţa a cunoscut consacrarea, câştigând în anii 1974-1978 o serie de titluri naţionale.
A evoluat pe post de aripă, fiind selecţionat de 15 ori şi în echipa României, în perioada în care această formaţie juca de la egal la egal cu Franţa sau cu naţiunile britanice. A plecat apoi în Germania, unde a pus bazele dezvoltării şi profesionismului în rugby. A devenit antrenor în 1985, iar la Cupa Mondială din 1991 a fost tehnicianul principal al României.
În Germania a obţinut mai multe victorii cu echipele naţionale de juniori împotriva României, iar în ediţia trecută de Cupa Europeană pe Naţiuni, la nivel de seniori, nemţii, cu Peter Ianusevic în staff, au bătut Moldova.
Actualmente, Peter Ianusevic a acceptat de câteva luni funcţia de director de dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Rugby. Legăturile fostului internaţional român cu Republica Moldova sunt încă păstrate, prin intermediul fiului său, Vlad-Peter, care actualmente locuieşte la Chişinău.
Ianusevic juniori a practicat rugby-ul la nivel de copii şi juniori, la Farul Constanţa şi în Germania, fără a ajunge însă la performanţele tatălui său.