Молдаванин Виорел Гыскэ – главный руководитель румынского самбо



La «Rin Grand Hotel» din Bucureşti s-a adunat vineri, 15 noiembrie, toată lumea bună aartelor marţiale din România. Motivul? Sambo, un sport inventat de ruşi, care a fostadus în România de Viorel Gâscă, actualmente preşedinte al federaţiei de profil, asărbătorit 75 de ani de existenţă. Printre invitaţii de seamă care au fost prezenţila festivitate s-au numărat Lucian Băroiu, preşedinte FR de Karate, Ciprian Sora,reprezentantul kick-boxului şi muay-thai-ului în România şi Octavian Budică,consilier pe probleme de sport în MTS.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate istoria sambo-ului şi cele mai mari performanţe obţinute de românii care practică această disciplină. "Împlinirea a 75de ani de sambo înseamnă o istorie uriaşă, o practică enormă a acestui sport. Avem76 de federaţii de sambo în toată lumea, sunt 76 de ţări în care se practică acestsport. Unele dintre ţări erau necunoscute în lumea sambo-ului în urmă cu ceva timp,dar acum au crescut foarte mult şi pun probleme luptătorilor experimentaţi, careprovin din ţări cu tradiţie în acest sport.

Spre exemplu, ţările africane, China,Coreea, ţările din America de Sud au crescut enorm", a precizat  Viorel Gâscă.Acesta este originar din Republica Moldova, din părţile Edineţului, iar în lotulromânesc de sambo se regăsesc o serie de luptători moldoveni, care acum au însăpaşaport roşu.

Pentru preşedintele FR de Sambo, prioritar în perioada următoare este să dezvoltecât mai mult acest sport în România. "Vrem ca sambo să se răspândească în toatăţara, vrem să creăm secţii de sambo în fiecare club sportiv, vrem să construim şialte săli de sambo în ţară, după cele de la Buftea sau Ploieşti", a adăugat Gâscă.Lucian Băroiu, preşedintele FR de Karate, a avut numai cuvinte de laudă despreactivitatea federaţiei, apreciindu-l pe Gâscă pentru activitatea intensă depromovare a acestui sport.

"Sambo a făcut un pas enorm în ultima vreme, iar ce facedomnul Gâscă ar trebui să fie model pentru toate celelalte federaţii. Noi, toţi,trebuie să ţinem cont de acest model. Datorită domnului Gâscă, sambo a devenitcunoscut în România şi s-a dezvoltat atât de mult" - a comentat Băroiu.

Şi Ciprian Sora l-a lăudat pe Viorel Gâscă şi i-a felicitat pe toţi practicanţii dinRomânia.

"Viorel a fost pionierul acestui sport în ţara noastră, datorită lui, samboa fost recunoscut de MTS. E de apreciat managementul său foarte eficient. Acestsport are o istorie bogată, care continuă şi e în plină dezvoltare. Ştiu că faceforturi pentru a deveni sport olimpic şi cred că au toate şansele dacă vor continuaîn acest ritm" - a spus şi Ciprian Sora.

În altă ordine de idei, între 22 şi 24 noiembrie, la Sankt Petersburg, se va desfăşura Campionatul Mondial de Sambo, o competiţie care va aduna la start peste750 de sportivi din 76 de ţări, printre care şi Moldova.

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑