Șahul - instrument de incluziune socială a persoanelor din cele mai diferite pături sociale.



01 февраля 2014

 src=

Scopul  acţiunii respective constă în valorificarea iniţiativelor social-utile, dezvoltarea abilităţilor de interacţiune cu societatea civilă a persoanelor private de libertate şi stimularea capacităţii de a prevedea consecinţele propriilor acţiuni.  Şahul înseamna aranjarea ideilor, formarea gîndirii argumentate, uşurinţa alegerilor şi claritatea limbajului verbal. Prin şah, se învaţă cum se coordonează gîndurile şi ideile şi prin intermediul şahului persoana privativă de libertate îşi poate descoperi pasiuni noi. Ca activitate complementară, jocul are funcţia de antrenare psihologică sau de preambul al activităţilor de muncă propriu zise, respectiv exersarea de strategii, antrenamentul pentru activitate şi adaptarea la dificultăţi.

Echipa Academiei Naţionale de Şah din Republica Moldova cu plăcere a dat curs invitaţiei administraţiei penitenciarului nr.15-Cricova, deoarece una din direcţiile principale a strategiei ei, este utilizarea şahului ca instrument eficient de incluziune socială a persoanelor din cele mai diferite pături sociale.

În cadrul activităţii a fost desfăşurat un dialog cu condamnaţii privind perspectivele de colaborare şi dezvoltare a acestei probe de sport pe interiorul penitenciarului. Da altfel a fost desfăşurat un joc simultan între Maestrul Internaţional şi cei doisprezece condamnaţi participanţi, precum şi o lecţie comună la tematica etapelor partidei de şah.

Condamnaţii au fost foarte entuziasmaţi de vizita celor mai de valoare şahişti şi promotori ai şahului în Republica Moldova şi mai ales de posibilitatea de a juca cu ei şi a se împărţi cu ideile şi impresiile sale.

Reprezentanţii ANŞM au dat asigurări că colaborarea în dezvoltarea şahului între condamnaţi va fi durabilă şi de perspectivă. La finele întrunirii condamnaţilor li s-a transmis mai multe materiale didactice pentru a-şi ridica nivelul său şahistic.

Administaţia penitenciarului este ferm convinsă de faptul că desfăşurarea acestei acţiuni va avea un impact benefic şi corelat cu misiunea de corijare a comportamentului, prin urmare reinserţia socială a deţinuţilor după liberarea acestora din detenţie.

 src=   src=  src= src=  src=  src=

Источник – sporter.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑