Paralimpicii moldoveni, fără atenţie în 2013. Sportivii au ratat participarea la mai multe turnee internaţionale din cauza lipsei banilor



 

Anul 2013 a fost unul catastrofal pentru sporturile paralimpice din Moldova. Deşi a fost un an pre-olimpic, sportivii nu s-au bucurat de susţinere financiară adecvată. Ca urmare, au fost ratate mai multe turnee internaţionale şi, din nou, la Jocurile Paralimpice de iarnă nu va participa niciun sportiv moldovean.

Cel puţin patru sportivi din Moldova aveau şanse să prindă un loc la Paralimpiada de la Soci. Niciunul din ei însă nu a mai apucat să scrie istorie şi să devină primul sportiv moldovean care va participa la Jocurile Paralimpice de iarnă.

"Pregătirea trebuie să aibă loc anul împrejur. Trebuie să fie ca un loc de muncă. Dar la noi se dau bani periodic. Dau un pic de bani ca să nu zică cineva că au uitat de noi. Dar şi noi reprezentăm această ţară. Şi noi suntem ambasadorii păcii, şi noi suntem sportivi. Nu este nicio diferenţă între noi şi sportivi de rând", a declarat preşedinte asociaţiei Invasport Moldova, Serghei Afanasenco.

Oficialii de la Comitetului Naţional Olimpic au declarat că de vină este Comitetul Paralimpic. "Eu cred şi spun asta cu certitudine - nu este aleasă corect conducerea Comitetului Paralimpic. Când nu sunt rezultate, nu se pun cerinţe, nu este insistenţă, înseamnă că conducerea nu se află la locul său", a menţionat prim-vicepreşedinte CNO, Nicolae Piatac.

Nici în sporturile paralimpice de vară lucrurile nu au stat mai bine. În 2013, Guvernul a alocat pentru sportul de performanţă 14 milioane 961 de mii de lei. Din aceşti bani, doar 392 de mii au ajuns la paralimpici, puţin peste 2,6 la sută din suma totală. Ca urmare, sportivii noştri au ratat mai multe turnee internaţionale.

Oficialii de la Minister au invocat acelaşi motiv ca şi CNO. Lipsa unui management adecvat la asociaţiile paralimpicilor a impiedicat procesul de finanţare. "Există un mecanism nou de finanţare care ţine de crearea unei comisii. Această comisie decide. Era necesar de a implementa aceste mecanisme printr-o anumită formulă şi prin contract. Astfel, nu mai rămâne loc de interpretări. Fiecare asociaţie trebuie să ştie exact măsura posibilităţilor şi să-şi poată planifica bugetul", a adăugat ministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu.

Anul 2013 a fost unul dezastruos pentru sporturile paralimpice, faţă de 2012. La Paralimpiada de la Londra, Moldova a avut doi reprezentanţi. La proba powerlifting au concurat Larisa Marinencova şi Ştefan Roşca. Ultimul s-a clasat pe locul nouă în categoria de 75 de kilograme. La fel în 2012, un rezultat notabil a fost obţinut şi în tenisul de câmp. Serghei Afanasenco a devenit primul sportiv paralimpic din Moldova care a ajuns în Top 200 mondial.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑