Mihai Anghel: Sfîntul Gheorghe nu a putut să supună raportul financiar anual



Preşedintele Comitetului de Licenţiere a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal Mihai Anghel a explicat întru-un interviu acordat site-ului fmf.md cum a decurs procesul de licenţiere, şi de ce clubul Sfîntul Gheorghe a primit licenţa A.

- Cum a decurs licenţierea cluburilor pentru sezonul 2012-2013?

- În activitatea sa Federaţia Moldovenească de Fotbal în calitate sa de licenţiar, s-a condus în primul rând de Regulamentul privind licenţierea cluburilor de fotbal al FMF, care de fapt întruneste aceleaşi cerinţe ca şi Regulamentele similare din alte ţări. Trebuie de menţionat faptul că cerinţele noastre nu sunt aşa de drastice spre deosebire de cele înaintate cluburilor din Anglia, Franţa, Germania, etc. Evident este şi faptul că starea financiară a cluburilor de top din Europa nu se compară cu cea ale formaţiilor noastre. Însă cerinţele obligatorii minimale sunt egale pentru toţi şi acest fapt a stat la baza activităţii Comitetului pentru Licenţiere şi la baza luării deciziilor Organului Directiv de Prima Instanţă. De aceea mă bucur mult ca aproape toate cluburile au respectat toate cerinţele stipulate în Regulamentul nostru şi 11 cluburi din 12 au obţinut licenţa UEFA. În comparaţie: anul trecut doar 7 formaţii au primit licenţa UEFA. Este un pas enorm înainte şi vreau să le multumec cluburilor că în sfârşit ele s-au atârnat foarte serios către cerinţele stipulate în Regulament. Însa mai este mult de lucru, spre exemplu, în relatiile cu şcolile sportive, cu educarea rezervelor sale. Dar vreau să subliniez faptul că cerinţele minime stipluate în Regulament au fost îndeplinite de cele 11 cluburi.

- Din ce cauza Sfintul Gheorghe Suruceni a primit doar licenţa A?

- Nu pot să vă ofer amănunte, deoarece înainte de orice proces de licenţiere incheiem cu fiecare club un contract de confidenţialitate. Unicul lucru pe care pot să-l spun şi sunt în drept s-o fac este că Sfîntul Gheorghe nu a putut să supună raportul financiar anual al sau unui audit îndependent, cerinţă obligatorie şi importantă sub numărul F2. Dacă un club nu respectă această cerinţă din cele 8 financiare, care sunt la numar, demersul lor nici nu se exameneaza. Asta înseamna că clubul n-a respectat standardele contabilităţii naţionale şi internationale. În plus au mai avut loc înca câteva încalcari, dar despre care nu pot vorbi în conformitate cu acordul de confidenţialitate. În schimb, clubul poate oferi mai multe amănunte în cazul în care reprezentanţii lui vor fi de acord s-o facă.

- Să insemne asta că Sfintul Gheorghe nu va avea dreptul să evolueze în sezonul următor în Divizia Naţională?

- În termen de 5 zile Sfintul Gheorghe are dreptul să facă un recurs la Organul de Apel din cadrul sistemului de licenţiere şi, in cazul în care va fi îndreptăţit, poate obţine o licenţă de un rang mai superior. Dar nu cred ca este posibil fizic să înlături toate neajunsurile în doar 5 zile deşi clubul a avut un an întreg la dispoziţie.

- Când vor susţine licenţierea echipele din Divizia A?

- Conform planului nostru, imediat după ce s-a incheiat licenţierea cluburilor din Divizia Naţională, începând cu saptamâna viitoare, vom începe procedura de licenţiere a cluburilor din Divizia A. În primul rând urmează să licenţiem acele cluburi din partea de sus a clasamentului, care sunt candidate la promovare în Divizia Naţională şi au dreptul să solicite obţinerea licenţei naţionale. Imediat după aceasta, revenim la celelalte cluburi din Divizia A şi sperăm ca la mijlocul lunii iunie să încheiem procesul de licenţiere.

- Ce se va întampla în cazul în care nici o echipa din Divizia A nu va primit licenta naţională?

- Nu este exclusă aceasta variantă, deoarece cerinţele obtinerii licenţei nationale sunt cu mult mai severe decât cele pentru obţinerea licenţei A. Însă multe cluburi din Moldova au demonstrat ca pot s-o obţină dacă există dorinţă. Conform Regulamentului de competiţii din acest sezon, ultimele doua echipe din Divizia Naţionala urmează să retrogradeze, iar cele mai bune două echipe din Divizia A vor promova în eşalonul superior al fotbalului moldovenesc cu condiţia obţinerii în mod obligatoriu a licentei nationale. Decizia finală va fi luată de către Comitetul Executiv al FMF, care va lua în calcul şi rezultatele licenţierii.

 width=

Источник – MOLDOVA.sports.md


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑