Şeful direcţiei Sport Radio/TV din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, Efim Josanu, vorbeşte într-un interviu despre agenda sportivă pentru anul curent, realizările şi proiectele care urmează să le desfăşoare direcţia Sport Radio/TV pe parcursul acestui an.
- Domnule Josanu, anul sportiv 2015 a demarat, ştim că aveţi planuri, idei, speranţe... Despre acestea am dori să ne vorbiţi ceva mai târziu, dar să nu uităm şi de 2014 pentru că a fost unul bogat din punct de vedere calendaristic...
- Bogat? Precizez - abundent în competiţii de prim rang. A fost un examen deloc uşor nu doar pentru noi, ci și pentru Compania „Teleradio-Moldova”. Or, am avut două mega-evenimente în 2014 pentru care TRM a beneficiat de exclusivitatea drepturilor. Imaginaţi-vă – chiar în deschiderea sezonului începem transmisiunile de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi. O premieră pentru noi din toate punctele de vedere. N-o să detaliez: am încheiat examenul cu note bune, chiar şi dacă au existat şi probleme de ordin tehnic. Au fost aproape 70 de ore de reportaje în direct, plus jurnalele zilnice şi ediţiile speciale. Este un volum mai mult decât considerabil. Practic, timp de două săptămâni programul TV Moldova 1 era prins de transmisiunile de la Olimpiada Albă.
- Dar cum aţi trecut cel de-al doilea test World Cup 2014?
- Deşi, am avut un volum de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu Jocurile Olimpice de Iarnă (peste 200 de ore de emisie) aici ne-am simţit mai în siguranţă, deoarece aveam deja experienţele precedentelor campionate mondiale şi europene de fotbal. Oricum, ratingul a fost unul ridicat. Nu am remarcat, ca să spun aşa, reacţii „supărate” din partea telespectaorilor ca la ediţiile precedente. Alt detaliu inovator – în timpul Campionatului am avut în permanenţă carul mobil în PMAN, unde erau instalate corturile „Orăşelului Fotbalistic” şi de unde organizam în timpul meciurilor includeri directe cu studioul la rubrica „Fan club” (dialoguri cu microbiştii) – o practică, care consider, merită să fie preluată şi în viitor.
- Ce aţi mai dori să menţionaţi la capitolul semnificaţii ca să încheiem cu lecţiile şi învăţămintele anului 2014?
- În primul rând că am stabilit un record ca volum. Direcţia Sport Radio/TV a acoperit în 2014 aproape 550 de ore de emisie. Nu cred că e puţin. În ceea ce priveşte alte semnificaţii - pe primul loc plasez lansarea proiectului social „O masă de tenis pentru şcoala ta”. Am tot dreptul să afirm, fără falsă modestie, că această acţiune a fost punctul de culminaţie în activitatea noastră. Trebuie să recunosc că atunci când am demarat proiectul, de Ziua Independenţei, în 2013, planificându-ne finalizarea peste aproape 10 luni, aveam emoţii. Cum vor reacţiona oamenii, specialiştii, societatea? Mesajul nostru era simplu şi adresat în principiu foştilor absolvenţi, care urmau să procure şi să doneze o masă de tenis şcolilor unde au învăţat. Era de fapt chemare de apropiere, de conexiune, o invitaţie de a organiza întâlnirea generaţiilor. Efectul a fost unul neaşteptat - în şcolile, gimnaziile, liceele, preponderent, în sate, au ajuns peste 400 de mese. Mai mult. De ziua Moldova 1, la 30 aprilie 2014 postul public de televiziune, timp de trei ore, a transmis, în direct, Gala Finală a concursului „O masă de tenis pentru şcoala ta”. Numai după terminarea acestui veritabil maraton am respirat cu toţii uşuraţi.
- Şi acum ce aşteptăm de la direcţia Sport Radio/TV în 2015?
- Sport fără pauze! Multe ştiri sportive de la campionate naţionale. Accentuez asupra acestui moment şi nu numai din considerente că anul impar 2015 nu prevede mega competiţii. Noi am uitat să-i promovăm pe liderii noştri. Şi în sportul elitar avem cu ce ne mândri – avem campioni mondiali, europeni, medaliaţi olimpici la o serie de probe cum sunt boxul, halterele, luptele. Vom fi prezenţi cu camerele de luat vederi şi microfoanele la campionatele pe ţară de unde vom transmite reportaje directe de la concursurile cu participarea liderilor. În planul pregătirii emisiunilor tematice vom aborda problemele existente ce ţin de dezvoltarea disciplinelor sportive şi a sportului cu caracter de masă. Avem o rubrică specială – „În obiectiv Federaţia”. Despre activitatea acestor organizaţii non-guvernamentale se ştie puţin, iar ele sunt reprezentantele noastre pe arena internaţională. Am avut deja o primă întâlnire în acest sens.
- Vă propuneţi, după câte înţelegem, să realizaţi o premieră radiofonică? Cum va arăta în practică acest concept de apropiere de ascultători, de amatori ai sportului?
- Premiera va începe chiar din ziua de sâmbătă, 14 februarie. O emisiune interactivă de 90 de minute care se numeşte „SportContact la Radio Moldova”. Aceasta va înlocui „Metronom-magazin” de sâmbătă şi duminică şi va depăşi volumul ambelor cu jumătate de oră. Structură de realizare a emisiunii este una multidimensională, având ca element de bază evenimentul la zi. „SportContact la Radio Moldova” va avea de fapt o extindere şi un registru mult mai larg, vizând segmente diverse ale culturii şi filozofiei sportive în general. Vor fi prezente rubrici tematice, crochiuri, comentarii, interviuri, sondaje-expres etc. Emisiunea va fi condimentată cu melodii şi numere muzicale. Pe tot parcursul emisiunii telefonul în studio va fi deschis pentru ascultători – o modalitate sigură de a aduna în jurul aparatului de radio cât mai mulţi aderenţi, care să-şi spună opiniile şi să fie participanţi activi.
- Cine va modera „SportContact la Radio Moldova” şi ce idei aveţi pentru prima emisiune.
- Premiera de sâmbătă voi prezenta-o chiar eu, mai departe – colegii mei. În ce priveşte partea a doua a întrebării... Vreţi să vă deschid chiar toate cărţile? N-ar fi interesant... Vă invităm pur şi simplu să ne ascultaţi!
- Vă mulţumim şi start reuşit!