Guvernul vrea să-i motiveze pe moldoveni să practice sportul. Care e situaţia la moment



06 октября 2015
Foto: publika.md

Ministerul Tineretului şi Sportului a elaborat şi prezentat pentru dezbateri publice proiectul unei strategii de dezvoltare a culturii fizice. Documentul îi vizează pe toţi locuitorii ţării, de la elevi până la sportivi de performanţă.

În prima etapă, autorităţile îşi propun să modifice programele de studii pentru toate treptele de învăţământ, pentru ca educaţia fizică să devină mai eficientă. De asemenea, urmează a fi construite noi săli şi amenajate spaţii speciale pentru practicarea sportului.

În acest scop, urmează să fie lansate parteneriate public-privat, inclusiv pentru construcţia unui palat al spoturilor în Chişinău, a unui stadion naţional şi a unui bazin, care să corespundă standardelor internaţionale.

Până a-i motiva pe oamenii de rând să ducă un mod de viață sănătos, autorităţile mai au foarte mult de lucru. Asta în condiţiile în care, în unele şcoli din ţară, elevii fac orele de sport pe holuri. Este şi cazul gimnaziului din satul Selişte, raionul Orhei.

Potrivit programei școlare, elevii au câte două ore de educaţie fizică pe săptămână. Din motiv că gimnaziul nu are o sală de sport, copiii aleargă pe holuri sau li se oferă activităţi alternative, precum şahul sau tenisul de masă.

"Era planificată o școală de tip nou prin anii '90. S-au început reformele, toate schimbările și așa am și rămas fără sală sportivă. Am apelat la consiliul raional, ne-au refuzat fiind că sunt foarte mari cheltuieli", a spus directoarea gimnaziului Galina Rusu.

În același timp, sătenii spun că sportul lor se limitează la munca în câmp sau în gospodării: 

"Cui îi este sete de apă vine, învârte și face sport. Mușchi la mână."

 "Îl practicăm în toată ziua: dimineața ne sculăm, la lucru și acasă: prin vie, prin cartofi. Tot sportul nostru este în grădină."

Potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Tineretului și Sportului, doar 37 la sută dintre cei mai activi concetăţeni de-ai noştri merg la sala de sport.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑