Îmblânzitorii vântului! Sportivii care au făcut ca numele țării noastre să fie auzit în lume (VIDEO)



 

Parapantismul este un sport aeronautic practicat de mai bine de 20 de ani în Moldova. Deși presupune cheltuieli și riscuri, numărul moldovenilor dornici de adrenalină la înălțime crește de la un an la altul. Datorită îmblânzitorilor vântului, numele țării noastre s-a făcut auzit la campionate organizate pe diferite continente

Parapanta este cel mai simplu aparat de zbor care îți permite să urci la altitudini de mii de metri și să planezi pe distanțe de sute de kilometri. Alexandru Buduluța şi-a descoperit pasiunea pentru parapantă după ce şi-a încheiat activitatea de pilot în Armata Națională.

"În inimă, zborurile au rămas, asta este o boală. În 2005 prima dată am început să zbor cu parapanta și de atunci 10 ani, dacă nu zbor odată pe săptămână apoi nu pot să lucrez", mărturisește parapantistul Alexandru Buduluța.

Deși a pilotat diferite avioane, Alexandru Buduluța recunoaște că una dintre cele mai frumoase senzații a fost atunci când a planat cu parapanta.

"Aici te-ai ridicat în aer și ești ca pasărea. Te ridici sub nori. Nici un zbor nu se aseamănă cu celălalt, toate sunt diferite, niciodată aerul nu se mișcă tot una", povestește parapantistul.

Pionierul acestui sport în Moldova este Vasile Fronea care, în 1998, a pus bazele școlii de parapantism.

"Cam toți care zboară în Moldova, undeva să spunem care au plecat care au rămas sunt vreo 40 de oameni, pe care i-am învățat", a zis instructorul de zbor cu parapanta Vasile Fronea.

Printre discipolii lui Vasile Fronea sunt sportivi care au reușit să scoată Moldova din anonimat la diferite competiții internaționale. Unul dintre ei este Alexandru Cojocari.

"În primul rând mă mândresc cu locul 1 la Campionatul Ucrainei, a fost peste 80 de participanți sunt campionul Ucrainei să spunem așa. În Brazilia la o competiție am luat locul 2, am participat la o competiție în Bulgaria, locul 3 tot am luat și în România am fost la competiție locul 2 am luat", spune maestrul în sport Alexandru Cojocari.

Școlarizarea piloţilor de parapantă durează, în medie, patru luni și costă aproximativ 6.000 de lei.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑