(VIDEO) Tot mai mulţi sportivi moldoveni părăsesc ţara.



Sportivii moldoveni care au ales să reprezinte alte ţări spun că au făcut acest pas pentru a-şi salva cariera. Oficialii sportului trag un semnal de alarmă. Ei spun că singura soluţie este semnarea contractelor profesioniste dintre sportivi şi instituţiile statului.

Plecarea sportivilor moldoveni a început încă în anii '90. Printre primii care au părăsit ţara au fost luptătorii Serghei Mureico şi Anatol Guidea. După Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta, Mureico a decis să reprezinte Bulgaria. Aceiaşi decizie a luat-o şi Guidea în 2000.

"După Jocurile Olimpice, s-a terminat achitarea bursei. Şi nu am avut altă ieşire din situaţie decât să plec. Aici, în Moldova, nu aveam condiţii să cresc, iar eu am vrut că câştig Jocurile Olimpice", explică fostul jucător Serghei Mureico.

"Există o problemă veche pe care o are sportul moldovenesc: lipsa banilor care le-ar crea posibilitatea de a se dezvolta", susţine fostul luptător Anatol Guidea.

Oficialii spun că principala problemă este lipsa de comunicare dintre sportivi şi federaţii, dar şi dintre federaţii şi alte instituţii de sport.

"Aceste lucruri se fac prin intermediul tuturor organizaţiilor, federaţiei, minister, federaţia internaţională şi CIO. Altfel, nu este exclus că Azerbaidjanul sau alte ţări cu bani să ne cumpere pe toţi cu 50 de mii de euro şi noi rămânem fără sportivi", spune preşedintele CNO, Nicolae Juravschi.

"Din 2013 vor fi încheiate contracte cu federaţiile şi, respectiv, federaţiile vor încheia contracte cu sportivii. Asta ar fi un mecanism care ar opri sportivii să plece peste hotare", a declarat şeful Direcţia Sport de Performanţă, Octavian Bucătari.

În 2012, sportul moldovenesc a pierdut mai mulţi sportivi de talie internaţională. În afară de Cristina Iovu, şase judocani, printre care participanţii olimpici Sergiu Toma şi Ivan Remarenco au ales să reprezinte Emiratele Arabe Unite.

Источник – PublikaTV


ПРОКОММЕНТИРОВАТЬ

КОММЕНТАРИИ



sports.md

Cамые обсуждаемые

Самые популярные

  • за год
  • за 6 месяцев
Loading...
Наверх ↑